Pintér Sándor lefegyverezte a tüntetőket

2011.05.06. 15:18 Módosítva: 2011.05.06. 19:16
Pintér Sándor belügyminiszter a Kossuth téren tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozók előtt bejelentette, hétfőn tárgyalásokat kezd velük és megígérte, hogy kifizetik a tűzoltók elmaradt túlórapénzeit. A tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozók tömegesen mentek be a Parlament elkerített parkolójába, egészen az Országház főlépcsőjéig. Füstbe borították a Kossuth teret és a Belügyminisztérium környékét, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt izraeli zászlót égettek, közel tízezren kürtökkel, sípokkal, dobokkal demonstráltak.

Péntek délután a tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozók tömegesen mentek be a Parlament elkerített parkolójába. Tudósítónk több rendőrségi buszt, kisbuszt és rendőrautót látott a Parlament parkolójában. A rendőrök láthatóan tanácstalanok voltak, próbálták rábeszélni a tüntetőket arra, hogy hagyják el a Parlament körüli zárt sávot, de a tüntetők nem tágítottak. Nem sokkal később újabb rendőrségi buszok érkeztek bevetési egyenruhás rendfenntartókkal. A helyzetet Pintér Sándor megjelenése oldotta meg egyelőre.

A belügyminiszter fél hét után nem sokkal érkezett a Parlament elé. A Kossuth-szobor előtt azt mondta: hétfő reggel nyolcra várja a szakszervezeti vezetőket, hogy tárgyaljanak. Azoknak a tűzoltóknak még ebben az évben kifizetik járandóságukat, akik 2004-2006 közötti túlórapénzeiket máig nem kapták meg, ígérte.

Beszéde közben a tüntetők folyamatosan gyalázták, csak akkor kapott kisebb ovációt, amikor a túlórapénzek kifizetését bejelentette. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke ezután megígértette a tüntetőkkel, hogy egyenruháshoz méltóan viselkednek, és demonstrációjuk békésen zárul.

Pintér beszéde után az egyik szervező azt mondta: a tárgyalás az utolsó utáni lehetőség a helyzet rendezésére. Ha nem sikerül megegyezni, a mostaninál is többen fognak tüntetni. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének vezetője azt mondta: szerinte semmit nem értek el, és mindenkit óvott a pozitív várakozásoktól.

A "Hivatásunk védelmében" névvel indított demonstrációsorozat részeként eredetileg hármas megmozdulást szerveztek: autós és gyalogos felvonulás mellett a Kossuth téren, a Parlamentnél tiltakoztak a rendvédelmisek.

Az áprilisban kezdett figyelemfelkeltő demonstrációt azért hirdették meg, hogy kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követeljenek, és a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba.

A gyalogos demonstráció résztvevői délelőtt tíz órakor kezdtek gyülekezni az Országház épületénél. Ezzel párhuzamosan egy autós menet is elindult kettőkor a Hősök teréről a Kossuth térre. A két csoport találkozója után beszédeket tartottak, majd este élőláncot és fáklyás felvonulást szerveztek a Parlament köré.

A demonstráció elméletileg két órakor indult volna a Parlament elől, de helyszínen lévő tudósítónk szerint a tüntetők csak később indultak tovább a Belügyminisztériumhoz, előbb a nagyjából 100 autóból álló menet indult el. A téren több ízben hoztak működésbe füstfejlesztőt. Az egyik transzparensen ez állt: "Ti is elkúrjátok?" A tömeg miatt a rendőröknek többször le kellett állítani a 2-es villamost.

A demonstráción a tűzoltók ismét egyenruhában jelentek meg. Április 16-ai demonstrációjuk után vizsgálat indult, akkor füstöt csináltak, sorra kinyitották a tűzcsapokat az Andrássy úton, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint engedély nélkül vitték magukkal a tüntetésre bevetési felszerelésüket.

Folyamatosan érkeztek az újabb résztvevők a Kossuth térre. A tűzoltók közül valamivel kevesebben viselnek védőruházatot, mint a három héttel ezelőtti megmozduláson. A demonstráción a rendőrök, vámosok, börtönőrök és tűzoltók mellett feltűnt a Véderő néhány tagja, köztük Eszes Tamás, a szervezet volt vezetője is. A korábban részvételüket jelző Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait tudósítónk nem látta.

Közben a Belügyminisztériumban a demonstrációval azonos időpontra szervezték meg a különféle érdekvédelmi fórumokkal, így a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumával is az egyeztetést. A szakszervezetek először még azt közölték, bármikor félbeszakítják vagy ünnepséggé alakítják át a tüntetést, ha megfelelő jogi garanciákkal megegyezik velük a kormányzat.

Később Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke már azt mondta a téren összegyűlt embereknek, hogy egy biztos: semmilyen megállapodást nem fognak ma aláírni. Kónya beszámolt arról is, hogy miniszterek helyett csak az államtitkárokkal tudtak tárgyalni, a kormány ragaszkodni látszik a Széll Kálmán-tervben foglaltakhoz, és nem akar változtatni azon.

A Közigazgatási és Igazásgügyi Minisztérium azt közölte: június 10-én közzéteszik a Magyary Programot, vagyis az új közigazgatás-fejlesztési stratégiát, melynek egyik eleme a személyi állományra vonatkozó életpályaprogram, továbbá a Széll Kálmán terv szerint július 1-jéig elkészül az új közszolgálati életpályamodell is.