Sokkal kevesebbet lógnak a diákok

2011.05.06. 15:46 Módosítva: 2011.05.06. 15:49
Míg 2009-ben 44 ezer, tavaly csak 8 ezer diák hiányzott 50 óránál többet igazolatlanul az iskolából. A kormány szerint a hiányzások csökkenése annak a szeptemberben bevezetett szigorításnak köszönhető, amely az ötven óránál többet lógó gyerekek után megvonja a családi pótlékot. A tankötelezett gyerekek hat ezreléke lépte túl a kritikus határt.

Tavaly 8094 tanköteles korú diák hiányzott igazolatlanul ötven óránál többet , mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken az egyik józsefvárosi iskolába kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. Hoffmann szerint ez jelentős javulást jelent 2009-hez képest, akkor ugyanis 44 361 ilyen eset volt. "Meg kell tanítani a szülőket arra, hogy az szereti jól a gyerekét, aki ráveszi arra, hogy menjen iskolába" – fogalmazott Hoffmann.

Szeptember elején lépett életbe az a törvényszigorítás, amelynek alapján az ötvennél több igazolatlan hiányzást begyűjtő tanulóktól megvonhatják a nevelési és iskoláztatási támogatássá átkeresztelt családi pótlékot. A határ átlépése után az iskolaigazgatónak kell értesítenie az önkormányzat jegyzőjét, aki elrendeli a támogatás folyósításának felfüggesztését.

Hoffmann szerint az intézkedéssel nem a családok, gyerekek büntetése volt a cél, hanem az, hogy minél kevesebb hiányzás legyen, és az Oktatási Hivatal adatai visszaigazolják várakozásaikat. Az államtitkár azt mondta: miután a 8094 tanuló esetében a támogatást felfüggesztették, ezeknek a gyerekeknek a negyven százaléka újra elkezdett iskolába járni. Emlékeztetett rá, a 8094 tanuló mindössze hat ezreléke az összes tankötelezett gyereknek.

Az államtitkár beszélt arról, hogy országszerte "nagyon szórtak" az adatok. A legtöbb igazolatlan hiányzás ott van, ahol nagyon sok hátrányos helyzetű gyerek él. Az ötven órát túllépő hiányzások több mint 70 százalékát szakiskolákba járó, 17-18 éves tanulók gyűjtötték össze, közölte Hoffmann Rózsa. Szerinte ezek az adatok alátámasztják, hogy jogos a - korábban vitákat kiváltó - döntés a tankötelezettség felső határának leszállításáról 16 éves korra. Szerinte egyértelmű, hogy ez a körülbelül 7000 szakiskolás diák nem akar iskolába járni, és ezért meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy munkába álljanak.

A sajtótájékoztatónak helyet adó, körülbelül ötszáz gyereket oktató Molnár Ferenc Általános Iskola igazgatója, Varga Sándor szerint náluk is csökkent a mulasztások száma. Míg tavaly nyolc tanuló igazolatlan mulasztásai lépték túl az ötven órás határt, idén csak négy ilyen diák akadt. Ezeknek a diákoknak az igazgató szerint igyekeznek személyre szabottan segíteni, az egyikük például már úgynevezett hetes iskolában folytatja a tanulmányait, ahol a szülők helyett a kollégium nevelői figyelnek rá, hogy ne mulasszon.