Mesterházy: Nem vadászhatnak le minket egyenként

2011.05.08. 14:39
Mesterházy Attila szerint, ha lehetetlenné válik az együttműködés azok között, akik a leglényegesebb ügyekben közel állnak egymáshoz, azzal az Orbán-rendszer hatalmon maradásához járulnak hozzá. A politikus nyílt levelében úgy fogalmazott: mindenki mellett kiáll, akit igaztalan vád ér vagy le akarják járatni, mert fontos, hogy a kormánnyal szemben állók megmutassák: nem egymást tekintik ellenfélnek.

"Nem kötelező együtt gondolkodnunk, nem kötelező együtt cselekednünk. Ám az utóbbi egy év eseményei az MSZP-n belül és az MSZP-n túli ellenzék határain belül is mindenkit rádöbbenthetnének arra, hogy egymás nélkül ez nem fog menni. Ha az egyéni ambíciók kerekednek felül, ha részérdekek hasítják szét az ellenzéki tábort, akkor valójában Orbán Viktort erősítjük" - fogalmazott a szocialista párt elnöke honlapján, Részek vagy egész? címmel megjelent írásában.

Mesterházy írásában kifejti: minden olyan törekvéssel egyetért, amely a politikai korrupció kiirtásához vezet, és mindenkivel hajlandó az együttműködésre, ha ez a célja.

"Ettől azonban gyökeresen eltérő helyzet, amikor a kormány azokat is besározza, akik nem követtek el bűncselekményt, akik talán hibáztak, de nem szegtek meg egyetlen törvényt sem. A politikai csatákat a politikusoknak egymás közt kell megvívniuk. Az igazságszolgáltatás nyomás alá helyezésével, manipulálásával jogállamban nem lehet élni. Ha valaki ezt teszi, az nem demokrata - írta az MSZP elnöke, hozzátéve: "Nem tűrhetjük el, hogy egyenként levadásszanak bennünket!"

"Az MSZP elnökeként kiállok mindenki mellett, akit igaztalan vád ért, akit rágalmaznak, akit le akarnak járatni. Legyen az bárki, egyszerű állampolgár, volt képviselőnk vagy volt pártelnökünk" - fogalmazott a politikus, aki szerint az ilyen esetek azt is megmutatják, mennyire fontos, hogy a kormánnyal szembenállók politikai közösséget alkossanak, és ne egymást tekintsék ellenfélnek.

"Mikor igaztalan vád ér valakit, nagyon fontos, hogy legyen, aki kiáll mellette. Világosan látszik: a kormánypárt érdeke és hovatovább utolsó reménye, hogy a demokratikus ellenzék különböző csoportjai között fennmarad a bizalmatlanság, a rivalizálás."

Rendszeresen beszél Gyurcsánnyal

Mesterházy Attila szombaton, tatabányai sajtótájékoztatóján közölte, csak a sajtóból értesült arról, hogy Gyurcsány Ferenc új pártot alapítana, ha elmarad az MSZP átalakítása az általa kívánt irányba. Akkor Mesterházy  annyit mondott: "véleményem van, de az országban vannak fontosabb dolgok, minthogy erről vitatkozzunk". Leszögezte, nem a sajtóban fog üzenni ebben az ügyben, megjegyezte ugyanakkor, hogy rendszeresen beszél Gyurcsány Ferenccel.

A volt miniszterelnök pénteken közölte, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett utolsó erőfeszítés.

A Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint Gyurcsány Ferenc egykori MSZP-elnök Budapesten, külföldi újságíróknak nyilatkozva beszélt erről.
A hírügynökség honlapján közölt beszámoló szerint Gyurcsány azt mondta, hogy 2012 közepe és vége között értékeli majd pártja átalakításának sikerét, és ha azt nem tartja sikeresnek, a zöldmezős politikai beruházás választási lehetőség lesz számára.