Beperelte a MÁV a Mal Zrt.-t

2011.05.09. 08:38

Kártérítést követel a MÁV a Mal Zrt.-től, a cég azonban vitatja a vasúttársaság több mint 380 milliós kártérítési igényét, írja a Magyar Nemzet.

A MÁV azt mondja, az ipari szerencsétlenség miatt kiömlő veszélyes anyag másfél kilométeren tette tönkre az Ajka és Devecser közötti vasúti vonal vágányait, berendezéseit és vezetékrendszerét. A vörösiszap megrongálta a felsővezetékeket tartó oszlopokat is, a környéken pedig teljesen leállt a vasúti közlekedés.

Az érintett, Budapest-Székesfehérvár-Szombathely szakasz ráadásul a Szombathelyre és Zalaegerszegre menő forgalmat is hátrányosan érintette, nem beszélve arról, hogy ezen a vonalon lehet eljutni Szlovéniába is. A károk elhárításáig az utasokat az érintett szakaszon autóbusszal szállították, ami 60-100 perc késést is jelenthetett, a Szombathelyre készülőknek pedig kerülőutat kellett választaniuk Pápa felé, ha meg akarták spórolni az átszállásokat és késéseket.

A MÁV-ot a Veszprém megyei Védelmi Bizottság két nappal a katasztrófa után, október hatodikán a megrongálódott szakasz mielőbbi helyreállítására kötelezte, így az iszap eltakarítása után a cég leányvállalata, a MÁVGÉP meg is kezdte a vágányok, felsővezetékek és biztosítóberendezések pótlását, javítását.

A leánycég október 20-ára végzett a munkákkal, a forgalom pedig november ötödikén indult újra, miután a területet biztonságosnak minősítette a hatóság. A helyreállításért összesen 272 milió forint plusz áfát kellett fizetnie a MÁV-nak, aki ezért most 384 millió forintnyi kártérítést követel az alumíniumgyártó cégtől.

A bíróság a hét közepén kezdi meg a Mal ellen indított per tárgyalását.