Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A KDNP lesz a családügyi felelős

2011.05.10. 17:08
Várhatóan öt sarkalatos törvény kidolgozásáért lesz felelős a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP).

Az MTI információi szerint a kisebbik kormánypárt felel majd a családügyekkel kapcsolatos jogszabályok, és az egyházügyi szabályok kimunkálásáért. Szintén KDNP-s felügyelet mellett készül el a nemzeti jelképekről, a nemzeti ünnepekről és a kitüntetésekről szóló jogszabály.

Nem tudni, mennyire befolyásolja majd a nemzeti ünnepekről szóló jogszabályt, mindenesetre a közelmúltban KDNP-s képviselők javasolták, hogy nagypéntek és Szűz Mária mennybemenetele (augusztus 15-e) is munkaszüneti nap legyen.

Számos területen sarkalatos törvény bontja majd ki a jövő év elején hatályba lépő új alkotmány rendelkezéseit. Az alaptörvény mintegy harminc kétharmados jogszabályt vetít előre.

Újdonság, hogy sarkalatos törvény rendelkezik majd a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályairól, a nemzeti vagyon megőrzéséről, valamint a családok védelméről.

Továbbra is kétharmados törvény tartalmazza majd a választójog részletszabályait. Az alaptörvény új elemként azt rögzíti: minden nagykorú állampolgárnak (lakóhelyétől függetlenül) joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen.

Szintén a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával fogadja el az Országgyűlés a parlamenti bizottság előtti megjelenés kötelezettségéről, valamint a képviselők javadalmazásáról és összeférhetetlenségének eseteiről szóló jogszabályt.

Változás, hogy a Magyar Nemzeti Bankról és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló jogszabály is kétharmados lesz. A bírósági, ügyészségi szervezetről és az Alkotmánybíróságról változatlanul minősített többséget igénylő törvény rendelkezik majd, ahogy a helyi önkormányzatokról, az Állami Számvevőszékről, a honvédségről, a rendőrségről és a nemzetbiztonsági szolgálatokról is.

Továbbra is sarkalatos törvény szabályozza a pártok működését és gazdálkodását, a sajtószabadságot, a magyar állampolgársággal kapcsolatos rendelkezéseket, a személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok megismerhetőségét, valamint az eddig nemzeti és etnikai kisebbségeknek nevezett nemzetiségek jogait, így az új alkotmány alapján az Országgyűlés munkájában való részvételüket is.

Újdonság ugyanakkor, hogy a címer és a zászló használatának részletes szabályai mellett az állami kitüntetéseket is sarkalatos törvény határozza meg.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője április 26-án azt mondta, hogy a sarkalatos törvények döntő része ősszel kerül az Országgyűlés elé.  • Eladnék
  • Hírek