Hedvig
6 °C
15 °C

Eljött a plasztik ideje

2011.05.10. 12:19 Módosítva: 2011.05.10. 13:57
A jövőben kevesebb okmánya, kártyája lehet az állampolgároknak, a 2012 végéig létrejövő nemzeti egységes kártyarendszer célja ugyanis ezek egységesítése.

Vetési Iván, a rendszer kialakításért felelős miniszteri biztos közölte: az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. A cél az állam által kibocsátott okmányok, kártyák számának csökkentése, egységesítése, költségcsökkentés mind az állam, mind pedig az állampolgárok számára.

Idén elsőként a kormánytisztviselői kártyát vonják be az egységes nemzeti kártyarendszerbe, amivel öt-hat kártyát tudnak majd kiváltani. Emellett folyamatban van az elektronikus egészségügyi azonosító rendszerhez kapcsolódó kártya vizsgálata is, amelynek eredményeképpen megszűnhet a taj-kártya mint hatósági igazolvány, azt ugyanis egy már meglévő okmányhoz kapcsolnák.

Egy idő után – az útlevél kivételével – eltűnnek a papíralapú okmányok, és minden igazolvány plasztik lesz.

A miniszteri biztos elmondta, azt nem lehet egy lépésben megvalósítani, hogy csak egy állampolgári kártya legyen, ezért egy kártyarendszerről van szó. Az új szisztéma fő jellemzője az állami irányítás, felügyelet, a kidolgozott jogszabályi háttér, az egységes, nyílt platform, a gyártófüggetlenség, az adatbiztonság.

Az egységes kártyarendszerhez való csatlakozás kötelező lesz az állam és a közigazgatás által kibocsátott kártyák esetében, míg például gazdasági szervezetek, önkormányzatok számára ez egy önkéntes lehetőség lesz.

Az egykártyás ügyintézésről már januári interjúnkban elmondott néhány részletet Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár.