Hoffmann: Nincs szó bezárásokról

2011.05.10. 19:50 Módosítva: 2011.05.10. 19:53
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár tagadta azokat a híreket, miszerint egyetemek bezárására készülnének. Azt mondta, lényeges, hogy a társadalmi szempontból fontos képzések megmaradjanak, hogy milyen szerkezetben, arról egyeztetnek a rektorokkal.

Nem felelnek meg a valóságnak az egyes felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent hírek, ilyen kormányzati szándék nem volt, nincs és nem is lesz, mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

Hoffmann rektorokkal tartott megbeszélése után azt mondta, az intézményvezetőkkel közösen kell keresniük azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehet megfelelni annak a szempontnak, hogy ne 210 helyen elaprózott, több mint 300 szakon folyó képzés legyen a felsőoktatásban, ami "irracionális, gazdaságtalan" és a minőségi elvárásoknak sem felel meg. Mint mondta, még májusban elkészül az államtitkárság javaslata a felsőoktatási törvényre vonatkozóan.

Azt mondta, az államtitkárságnak lényeges, hogy az értékes és a társadalmi szempontból fontos képzések megmaradjanak. "Hogy ez milyen szerkezetben marad meg, az másodlagos kérdés", ezeket a lehetőségeket pedig a rektorokkal megtárgyalják - mondta.

Szerinte a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) bezárásáról a hírek azért röppenhettek fel, mert első körben a kutatóegyetemek vezetőit hívták meg a tárgyalásokra, és ebbe a körbe nem tartozik bele ez az egyetem.

Hoffmann azt mondta, hogy az egyetemek alapítása a parlament dolga, a felsőoktatási törvényben pedig nevesíteni kell az egyetemeket és a főiskolákat. Amíg nem hozzák meg végérvényesen a törvényt, addig nem alakul ki a felsőoktatási intézmények végső névsora sem. A most kidolgozás alatt álló felsőoktatási törvényben benne van az a lehetőség is, hogy a felsőoktatási struktúra nem változik, mondta.

Az államtitkár szerint hosszú konzultációsorozat első fázisának értek kedden a végére, amely során valamennyi állami egyetem és főiskola rektorával találkoztak. Ezek véleményfelmérő megbeszélések voltak, az elhangzottakat az államtitkárság összegyűjti, a maguknak is strukturálják, és ezután újra konzultálnak a rektorokkal.

Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a felsőoktatási intézmények fenntartása jelentős áldozatokat kíván az adózók részéről, az ország gazdasági helyzete pedig pillanatnyilag nem tesz lehetővé nagyobb ráfordításokat, sőt, a ráfordítások szűkítésével kell számolni a Széll Kálmán Terv keretében. Szerinte a cél a lehető legkevesebb értéknek a csorbításával átvészelni ezt a nehéz időszakot átélni, ebben pedig "nagyon együttműködőeknek mutatkoznak a felsőoktatási intézmények".