Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Pintér: Provokáció történhetett pénteken

2011.05.10. 14:14 Módosítva: 2011.05.10. 15:11
Pintér Sándor szerint nem zárható ki, hogy provokáció történt a rendvédelmi dolgozók pénteki budapesti tüntetésén. Eredményesnek nevezte a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek átalakítását.
D SOS20110510010

Pintér Sándor belügyminiszter a parlament nemzetbiztonsági ülésén kérdésekre válaszolva azt mondta, vizsgálni kell, hogy az Országház előtti pénteki demonstráción történt-e provokáció, szerinte ugyanis "nem egyértelmű, hogy provokációmentesen történtek a dolgok".

A fideszes Németh Szilárd felvetésére, miszerint nem rombolja-e a rendőrség tekintélyét, hogy tagjai többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozókkal együtt tüntettek, áttörték a kordont és "be akarták törni a Parlament kapuját", a miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy a demonstráción nem csak a rendvédelmi állomány tagjai vettek részt, és ez "diszharmóniát eredményezett".

Hangsúlyozta, hogy a törvénysértőket - így azokat a tűzoltókat is, akik a korábbi rendvédelmi tüntetésén tűzcsapokat nyitottak ki az Andrássy úton - felelősségre kell vonni.

Pintér Sándor bízik a rendőrökben, abban, hogy hűek maradnak esküjükhöz. A rendvédelmi dolgozók tüntetését sosem biztosította a rendőrség, a törvények betartásáról a szervezőknek és a résztvevőknek kellett gondoskodniuk, és az esetek nagy többségében ezt meg is tették, jelentős, helyrehozhatatlan rendbontás nem volt, mondta.

Tárcája elmúlt évét értékelve utalt a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Terrorelhárítási Központ (TEK) létrehozására, kiemelve, hogy a TEK sikeres nemzetközi akciót hajtott végre a Szudánban túszul ejtett Papp István kiszabadításakor, valamint magyar és más uniós állampolgárokat menekített ki Líbiából.

Szerinte az átszervezésekkel javult az információáramlás a rendvédelmi szervek között, együttműködésük hatékonyabb lett, a TEK megalakulásával pedig az ország a terrorfenyegetettség fokának megfelelő szervezetrendszerrel rendelkezik. A Belügyminisztériumnál végrehajtott 35 milliárd forintos zárolás a szolgálatellátást nem befolyásolja, amiatt elsősorban fejlesztéseket halasztottak el, mondta.

Szerinte Északkelet-Magyarországon a kiemelt rendőri jelenlétnek és a készenléti rendőrség megjelenésének köszönhetően jelentősen javult a közbiztonság. Mint mondta, nem a bűncselekmények és a szabálysértések száma, hanem a felderített esetek száma nőtt meg a térségben. Az első negyedévben harminccal kevesebb gyilkosság történt, mint tavaly, és ha ez a tendencia folytatódik, szerinte jóval háromszáz alá csökkenhet a számuk.

A 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő, kizárólag rendőri vallomásra vagy jelentésre alapozott bírósági ítéletek megsemmisítését firtató kérdésre úgy felelt, mindössze 28 ügyről van szó, a semmisségi törvény így nem rendítette és bélyegezte meg a rendőri állományt. A rendőrség tekintélyének visszaszerzéséhez azonban még sok munkára van szükség, mondta.

Pintér Sándor pletykának minősítette Vadai Ágnes felvetését, amely szerint állítólag összevonnák a Katonai Biztonsági Hivatalt és az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a szervezet irányításával pedig az UD Zrt. korábbi vezetőjét, Horváth Józsefet, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesét bíznák meg. Mint mondta, nincs ilyen javaslat előkészületben, és ezt a sarkalatos nemzetbiztonsági törvény módosításakor sem tervezik.