Visszaélés esetén visszamenőleg is kivethető a 98 százalékos különadó

2011.05.10. 18:10

Akár öt évre visszamenőleg is kivethető a végkielégítések meghatározott részére vonatkozó 98 százalékos különadó, ha visszaélés történt. Erre egy tavalyi alkotmánymódosítás ad lehetőséget, hívta fel a figyelmet Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke.

Az Országgyűlés hétfő este fogadta el a végkielégítések különadójáról szóló újabb fideszes módosító javaslatot. Ennek értelmében a 2010. január 1-je után megszerzett végkielégítések után kell fizetni a 98 százalékos adót. Az Alkotmánybíróság múlt pénteken semmisítette meg a törvénynek azt a részét, amely szerint a különadót a 2005. január 1-je után szerzett juttatásokra kellett volna alkalmazni.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke szerint a 98 százalékos különadó a 2010 január elseje előtti végkielégítésekre is kivethető, ha az visszaélésből származik. Erre a hatályos alkotmány egyik tavalyi módosítása ad lehetőséget, de a törvényalkotónak erről még külön törvényt kellene alkotnia a hétfőn elfogadott harmadik különadótörvényen kívül, mondta Sereg András. Az Alkotmánybíróság pénteki határozata csak azokat védi, akik törvényesen, visszaélés nélkül jutottak végkielégítéshez, mondta.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezete már akkor is Alkotmánybírósághoz fordult, amikor tavaly megszületett a 98 százalékos különadóról szóló törvény. Ugyanerre készül a hétfői módosítás után is, mert a jogszabály az érdekképviselet szerint továbbra is sérti az érintettek emberi méltóságát. Az erről szóló beadvány várhatóan jövő hét végére készül el.

Vannak olyan pedagógusok, akiknek 2009-ben szűnt meg a munkaviszonya, de a végkielégítésüket vagy szabadságmegváltásukat csak 2010 elején fizették ki, így rájuk ugyanúgy vonatkozik a különadó, mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke. A szakszervezetnek nincsenek adatai arról, hány ilyen pedagógus lehet.

Galló Istvánné beszélt arról is, hogy a szakmában nagyrészt olyan kollégáikról van szó, akik 35-40 év munka után kaptak végkielégítést, nem 1-2 éves menedzserszerződések alapján. A pénzt a megélhetésükre fordították. Tudnak olyanról, aki a törvény hatályba lépése után kölcsönt vett fel, hogy be tudja fizetni a különadót, mivel a pénzt addig már elköltötte, ezért is ütközik az emberi méltóságba az újabb módosítás, mondta.