Fennmaradt a béke látszata az MSZP-ben

2011.05.11. 21:36
Az MSZP szerdai frakcióülésén, ahol a Demokrata Párt alakításának hírét tárgyalták meg, több forrásunk szerint is arról beszélt Gyurcsány Ferenc, a Táncsics Alapítványon keresztül ő osztja a pénzt, és egyértelművé tette, vagy viszi az MSZP-t, vagy szétszakítja. Gyurcsány később tagadta, hogy a pártkasszával zsarolta volna az MSZP-seket, és Mesterházy Attila elnök sem mondott mást.

"Szép napunk lesz", üdvözölte a Képviselői Irodaház tanácsterme előtt gyülekező újságírókat az MSZP frakcióülésére érkező Szanyi Tibor még délelőtt 11-kor, Mesterházy Attila pedig meglepődött, hogy a médiát ennyire érdekli az esemény. Az ülésről hosszú órákig ennyi volt összesen a párt hivatalos kommunikációja, a vécére vagy enni távozó párttagok nem nyilatkoztak. A legtovább Gyurcsány Ferenc bírta. Öt órával a kezdés után, pisilésből visszatérve a "nagyon nyugodt" jelzővel illette a tanácskozás hangulatát, ahol "hosszú, csendes beszédek" hangzanak el.

A tanácskozáson résztvevő forrásaink beszámolójából más kép rajzolódott ki. Gyurcsány, aki délután egy körül szólalt fel, kerek perec kijelentette, a pártszervezetek többsége már az övé, és ő osztja a pénzeket. Utalt arra, hogy okkal vette át a párt alapítványát, a Táncsicsot. A tanácskozás hangulatát jellemzi Kovács László felszólalása is, aki szerint semmi meglepő nincs a párton belüli intrikákban, hiszen ez húsz éve megszokott az MSZP-ben. Az ülés forrásaink szerint csendes volt, de nem a nyugalom, hanem a döbbenet miatt, mert Gyurcsány egyértelművé tette, vagy viszi a pártot, vagy szétszakítja.

Gyurcsány tagadta a pártkasszás zsarolást

Felszólalása után a pártvezetés több prominense azzal vádolta Gyurcsányt, hogy mást mond nyilvánosan, és mást cselekszik. A volt miniszterelnök forrásaink szerint elismerte, hogy az általa kezdeményezett pártszavazás színjáték csupán, amelynek célja, hogy meggyőzze a még ingadozó tagságot arról, ő a párt erős embere. Arra is kitért, hogy nincsen velük való együttműködésre nyitott párt az ellenzékben.

Gyurcsány kijelentette: "mi nem zsaroljuk egymást, mi nem fenyegetjük egymást"

A frakcióülés egy Gyurcsány-közeli résztvevője szerint a politikus üzenetének lényege az volt, hogy a párt megújításán dolgozik, és a Demokrata Párt bejegyezése csupán technikai lépés volt, hogy lefoglalják a nevet. A pénzosztással kapcsolatban annyit tett hozzá, hogy a Táncsics Alapítvány kuratóriumi döntések alapján oszt, és nem az ő egyszemélyi döntése, hogy mire adnak.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Gyurcsány minden alapot nélkülöző közlésnek nevezte a pártkasszás zsarolással kapcsolatos hírt, noha azt korábban több résztvevő is megerősítette. Gyurcsány kijelentette: "mi nem zsaroljuk egymást, mi nem fenyegetjük egymást". Azt mondta az ülésről, hogy a szándék egyértelmű és közös: az MSZP-ből akarnak csinálni egy erős pártot.

Kulturáltan Gyurcsány-ellenes

Tukacs István képviselő a tanácskozásról távozóban kulturáltan Gyurcsány-ellenes hangulatúként jellemezte a tanácskozást. Ezzel az exkormányfőhöz közel álló forrásunk is egyetértett, de összességében úgy értékelte, fogytán van a pártvezetés ereje, az események nem tudatos forgatókönyv szerint alakulnak, egyik oldalnak sincs igazán kiforrott stratégiája.

Hiller István volt pártelnök-miniszter a frakcióülésen arról beszélt, hogy nagy valószínűséggel nem az MSZP lesz a Fidesz váltópártja, hanem a Jobbik, és felháborítónak mondta, hogy az ülésteremben frakciótársai egy új baloldali párt alapításáról beszégetnek mellette. Hogyha ez történik, akkor szerinte legfeljebb öt-tíz százalékra lesznek jók a következő választásokon. Hiller állásfoglalása meglepő, mert alapvetően Gyurcsányhoz közeli emberként tartották számon.

Lesz pártszavazás

Mesterházy Attila, aki a tizenegykor kezdődött frakcióülésen délután ötig nem szólalt fel, a tanácskozás vége után konstruktívnak minősítette a vitát. Szerinte ma már nem az a kérdés, túlél-e az MSZP, hanem az, hogy milyen alternatívát tud nyújtani a Fidesznek. A frakcióülésen négy döntést hoztak, közölte. Mindenki a frakció tagja marad, ezt egyhangúlag elfogadták. Azt is egyhangúlag szavazták meg: elfogadhatatlan, hogy bárki más pártot szervezzen. Szintén egyhangúlag döntöttek arról, hogy politikai vitasorozatot indítanak, aminek eredményét mindenki tudomásul veszi, és kötelező érvényűnek fogadja el.

Mesterházy Attila a tanácskozás vége után konstruktívnak minősítette a mai vitát
Mesterházy Attila a tanácskozás vége után konstruktívnak minősítette a mai vitát

Egy olyan döntés volt, amelyet Mesterházy megfogalmazásában "nem teljesen egyhangúlag" támogatott a frakció, mégpedig az, hogy az elnökség javaslatot tesz a választmánynak a pártszavazás kiírására. Ezzel párhuzamosan a Demokratikus Koalíció felfüggeszti az aláírásgyűjtést. Arról nem döntöttek, hogy milyen kérdéseket tesznek fel szavazásra, erről Mesterházy szerint a választmány határozhat.

Arra a kérdésünkre, miszerint többen is fenyegetésként értékelték, ahogy Gyurcsány a Táncsics Alapítványben betöltött pozíciójáról beszélt, Mesterházy kétszer is azt válaszolta, nem érti felvetésünket. Majd közölte, mindenkit beperelnek, aki ezt az információt közli.

Már a megyei elnökök tanácskozásán is állt a bál

Értesüléseink szerint a frakcióülés előtt is feszült volt a hangulat, de még nem dőlt el semmi. "Mindenki hezitál, hogy az lenne-e a jó, ha pontot tennénk az ügy végére, vagy próbáljuk meg elsimítani az ellentéteket. De ha az egyik oldalon megszületett a szándék, talán kár lenne lebeszélni őket erről", fogalmazott egyik informátorunk, aki mindkét szekértáborral jó kapcsolatban van.

Egy másik szerint a Demokrata Párt ügye már a megyei elnökök keddi tanácskozásán indulatokat kavart. Értesüléseink szerint a tanácskozáson a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Molnár Csaba, illetve a Zala megyei elnök, Baracskai József érvelt Gyurcsány mellett. Ők mindketten régi és ismert támogatói. Úgy tudjuk, igazán csak Molnár volt harcias, Baracskai visszafogottabban érvelt.

A párt, amiből még senkit se zártak ki

Egy biztos: az MSZP-ben nem megengedett a kettős tagság, ez alól csak a hasonló világnézetű külföldi pártok tagjai mentesülhetnek. Azaz ha Gyurcsány és hívei belépnek a Demokrata Pártba, elveszíthetik tagságukat az MSZP-ben. Mesterházy Attila elnök megkeresésünkre annyit mondott, az MSZP-ből még soha senkit sem zártak ki.

A Demokrata Párt csak Gyurcsánnyal vette fel a kapcsolatot

Takács István, a Demokrata Párt elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta: egyelőre nem tudják megjósolni, melyik elképzelés válik valóra, az, hogy a Demokrata Párt a jövőben az MSZP-vel egyesülne névadóként, vagy az, hogy az MSZP-ből kiváló politikusoknak adna otthont. Egyformán nyitottak mindkét eshetőségre, tette hozzá.

A bejegyzés alatt álló szervezet vezetője azt mondta, nem áll személyes kapcsolatban Gyurcsány Ferenccel, például a telefonszámát sem ismeri. Állítása szerint a párt alapításának ötletéről utólag, januárban tájékoztatták Gyurcsány Ferencet, ám a szocialista párt vezetői közül senkit sem értesítettek. Hozzátette: a párt alapítását kezdeményezők korábban is ismerték egymást, és politizáltak a XVII. kerületben, néhányan a Gyurcsány által létrehozott Demokratikus Koalíció Platform tagjai.