Elhunyt Münnich Iván agressziókutató

2011.05.11. 10:49
mivan01

A klinikai szakpszichológust rövid betegség után május 8-án érte a halál, közölte a család. A debreceni születésű szakember élete végéig a média és az agresszió kapcsolatának témájában végzett jelentős kutatásokat.

Münnich Iván 1944-ben született, 1967-ben szerzett pszichológusi diplomát az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen. Az egyetemi évek alatt az Eötvös József Szakkollégium tagja volt. Doktori disszertációját 1971-ben védte, később klinikai szakpszichológusi diplomát és minősítést is szerzett. 1968-tól nyugdíjazásáig az Országos Kriminológiai Intézet kutatójaként és főmunkatársaként dolgozott. Ösztöndíjprogramok keretében külföldi egyetemeken is képezte magát, a kanadai University of Montréalon, majd az angliai Cambridge-i Egyetemen tanult, 1980-ban a cambridge-i Darwin College örökös tagjai közé választotta.

Munkássága alatt a magyar labdarúgó válogatott pszichológiai tanácsadói feladatait látta el, később - csaknem negyven éven keresztül - oktatói tevékenységet végzett a Debreceni Egyetemen, az ELTE-n, a Newport Universityn és a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán.

Csaknem 30 könyv szerzője, szerkesztője, társszerzője volt, megközelítőleg 100 publikációját közölték szakmai lapokban.

Számos közéleti funkciót töltött be; a Magyar Tranzakció Analitikus Egyesület egyik alapítója, elnöke, majd társelnöke, az Európai Jogi és Pszichológiai Társaság elnökségi tagja, a Magyar Pszichológiai Társaság főtitkára, valamint az MTA Igazságügyi Pszichológiai Bizottság tagja volt.

Münnich Ivánt 1988-ban Ifjúsági díjjal, 2001-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport