Nem lesz nyilvános Gyurcsány mentelmi tárgyalása

2011.05.12. 12:13

Nem nyilvános ülésen foglalkozik majd az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyével - dőlt el a házbizottság csütörtöki ülésén. A volt szocialista kormányfőt a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos hivatali visszaélés miatt akarja gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Gyurcsány Ferenc korábban közölte: mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza és kezdeményezi, hogy ügyében a  mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson.

A kormánypárti frakciók és az LMP nem támogatták a volt miniszterelnök nyilvános bizottsági ülésre vonatkozó kérését - mondta a házbizottság ülése után az az Országgyűlés sajtófőnöke. Altorjai Anita közölte: az említett képviselőcsoportok azzal érveltek, hogy azon a plenáris ülésen, amelyen majd terítékre kerül a mentelmi ügy, az érintett felszólalhat; továbbá nem kívánnak egy húszéves gyakorlaton, precedenst teremtve változtatni.

Az MSZP és a Jobbik támogatta Gyurcsány Ferenc kérését, Kövér László házelnök azonban a kormánypárti frakciókkal és az LMP-vel egyetértésben nem támogatta azt - közölte a sajtófőnök.