Kiengedték az előzetesből Hunvaldot és Gált

2011.05.13. 13:40 Módosítva: 2011.05.13. 13:56

A Fővárosi Bíróság pénteken megszüntette az erzsébetvárosi ingatlanügyben megvádolt Hunvald György volt szocialista polgármester és Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök előzetes letartóztatását, közölte Sebes Péter, Hunvald György ügyvédje.

Az ügyvéd elmondta, hogy a bíróság végzése nem jogerős, ellene az ügyész fellebbezhet. A fellebbezésnek azonban nincs halasztó hatálya, tehát a két erzsébetvárosi politikust a mostani döntés után szabadlábra kell helyezni.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint a döntést az indokolta, hogy a vád tényei között a bűnszervezeti elkövetés nincs megfelelően körülírva, így a vádlottak a törvény értelmében néhány hónapon belül automatikusan szabadultak volna a legsúlyosabb kényszerintézkedésből, mert annak tartama a törvény alapján megszűnik.

Hunvald György esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, Gál György pedig házi őrizetbe kerül. Az ügyvéd szerint a vádlottak elhagyhatják a bv-intézetet, annak ellenére, hogy a végzés nem jogerős.

A volt polgármester két év három hónapot, a volt bizottsági elnök két év hat hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Hunvald György előzetes letartóztatásának megszüntetését egyébként épp egy héttel a mostani döntés előtt utasította el a Fővárosi Ítélőtábla.

Sebes Péter elmondta, hogy május 5-én egy másik ügyről volt szó. A tavasszal Hunvald megromlott egészségi állapotára hivatkozva adtak be kérelmet a szabadonbocsátás érdekében, amit először a Fővárosi Bíróság utasított el, majd – több mint másfél hónappal később – az ítélőtábla is úgy látta, hogy nem jogos a volt polgármester házi őrizetbe helyezési kérelme. A mostani döntés a félévente hivatalból ismétlődő felülvizsgálatban született.

Júniusban folytatódik a per

A Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök, Hunvald György volt szocialista polgármester és társai ellen folyó büntetőper júniusban folytatódik, a tervek szerint a vádlottak meghallgatása abban a hónapban befejeződhet.

Hunvald Györgyöt az erzsébetvárosi ingatlanügyekben indult nyomozással összefüggésben tavaly február 10-én vették őrizetbe. Hunvald György, Gál György és 23 társuk ellen november elején emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalásért és más bűncselekményekért. A főügyészség akkor nyújtotta be a Fővárosi Bíróságnak a 121 oldalas vádiratot és a nyomozásban keletkezett 46 ezer oldalnyi nyomozati iratot.

Az eljárás adatai szerint Gál György elsőrendű vádlott a VII. kerületi önkormányzatnak összesen 603 millió forint kárt okozott, és 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg. A vád szerint az ügyletsorozatban tizenhét ingatlanból tizenhatért kért és kapott Gál György 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt.

A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert sok százmilliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések alapján az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.  • Hírek
  • Hírek