Megint nem találták elfogultnak a romagyilkosságok bíróját

2011.05.13. 11:06 Módosítva: 2011.05.13. 11:07
Már kétszer beadtak elfogultsági indítványt, de mindannyiszor visszautasították azt.

Elutasította a Pest Megyei Bíróság a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt indított büntetőper tanácsvezető bírája ellen benyújtott újabb elfogultsági indítványt is.

A jogerős határozatot Miszori László tanácsvezető bíró a büntetőper pénteki tárgyalásának elején ismertette. A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, az indítvány elutasítása ellen panasszal lehet élni.

El fog süllyedni

Az első- és a másodrendű vádlott, Kiss Árpád és testvére, Kiss István közös beadványában azt írta, a bírói tanács vezetőjétől azért nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése, mert egy korábbi tárgyalás szünetében azzal fordult Csontos István negyedrendű vádlotthoz, hogy "el fog süllyedni". Az indítványt benyújtó vádlottak úgy vélik, ezzel a tanácselnök etikai normát sértett, megjegyzéséhez ugyanis magyarázatot is fűzött, amely szerint ha a vádlott nem él a tárgyaláson az észrevételezési jogával, akkor ez azt jelenti, hogy elfogadja az ott elhangzottakat. Ezzel pedig szerintük a bíró az ügy olyan vádlottjának jelezte, hogy aktívabb magatartást vár tőle, aki terhelő vallomásokat tett társaira.

Már kétszer elutasították

Korábban, az április 13-i tárgyaláson az elsőrendű vádlott védője, Bérdi Zsolt jelentett be elfogultságot Miszori László ellen, arra hivatkozva: a bíró a korábbi tárgyaláson a "most izgalmas rész következik" kijelentésével minősítette a bizonyítási eljárási dokumentumokat, és egy telefonszámról a szakértői jelentés ismertetése nélkül megállapította, hogy az a védencéé.

Kiss Árpád ugyanezen a tárgyalási napon azért jelentett be elfogultságot a bíró ellen, mert állítása szerint Miszori László olyan fotót mutatott fel bizonyítékként a 2009. április 22-én Tiszalökön elkövetett gyilkosság vádpontjával összefüggésben, amely nem ott készült, és a felvételt felmutatva megállapította, hogy a fotón a vádlott is szerepel.

Ezeket az indítványokat szintén elutasította a Pest Megyei Bíróság erre a célra kijelölt háromfős tanácsa.

Miszori László mind a két tárgyaláson jelezte, hogy a kizárási indítványokat felterjeszti a megyei bíróság kollégiumvezetőjéhez, de leszögezte: nem érzi magát elfogultnak az ügyben.

A határozat ismertetése után a bíró pénteken tanúként hallgatja meg azt a besenyszögi vadászt, akitől 2008 márciusában hét vadászfegyverét elrabolták; a vád szerint azokkal kilenc helyszínen intéztek támadást romák ellen.