Terjed az agyhártyagyulladás Vas megyében

2011.05.13. 14:45

Agyhártyagyulladás elleni védőoltást kapnak a középiskolások Vas megyében. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye szerint a betegség szokásos szezonális időszaka ugyan a végéhez közeledik, ám márciusban Vas megyében újabb megbetegedések fordultak elő a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok között, ezért úgy döntöttek, a védőoltási kampányt Vas megye minden középiskolására ki kell terjeszteni.

Tavaly július óta a százezer lakosra számított megbetegedési szám Vas megyében volt a legmagasabb, ez nyolc megbetegedést jelentett. Ezek mindegyikét a C csoportba tartozó baktérium okozta, ez azt jelenti, hogy az ilyen megbetegedések védőoltással megelőzhetők.

A járványos agyhártyagyulladás -, amelyet a meningococcus nevű baktérium okoz - az agyburok gennyes gyulladásával járó súlyos, életet veszélyeztető betegség. Magyarországon nem tartozik a gyakori fertőző betegségek közé, az utóbbi évtizedben évente átlagosan 40 körüli megbetegedést jelentettek, a betegség a csecsemők és a kisgyerekek körében volt a leggyakoribb. A legtöbb megbetegedés október és március között fordul elő.