Hunvald szerint 300 milliót keresett az önkormányzatnak

2011.05.14. 21:04
Vitatja az ügyészség vádját Hunvald György, aki a VII. kerületi ingatlanpanama miatt 2,5 évet töltött előzetes letartóztatásban. A volt polgármester az ATV-nek adott interjút.

Hunvald Györgyöt azzal vádolja az ügyészség, hogy bűnszervezet részeseként jelentős, 450 milliós kárt okozott az önkormányzatnak 17 ingatlan áron aluli értékesítésével. A volt polgármester szerint nem 17 ingatlanról volt szó, csak feleannyiról, illetve a kárt sem írta pontosan körbe a nyomozó hatóság. Az utóbbi két évben egyetlen szakértői becslés sem készült arról, hogy valójában mennyit is érnek a perben emlegetett ingatlanok.

Hunvald György szerint ez furcsa, már csak azért is, mert korábban az önkormányzat végzett értékbecslést, és az abban szereplő összegnél az önkormányzat 300 millió forinttal többért adta el az említett ingatlanokat. A volt polgármester szerint az önkormányzat nem kárt szenvedett el, hanem ekkora bevétele volt. Az más kérdés, hogy az önkormányzat az ügyészség szerint semmilyen hasznot nem realizált, hiszen majdnem 300 millió forintot költött a helyhatóság az ingatlanok viszonyainak rendezésére, többek között a lakók kiköltöztetésére.

Hunvald György szerint itt közgazdasági fogalmakat kever az ügyészség. Az épületeket mindenképpen "fel kellett volna üríteni", akkor is, ha nem értékesítik azokat. Például ha egy épület 100 millió forintot ér, de a lakók kiköltöztetése 200 millió forintba kerül, akkor, ha nincs befektető, az önkormányzatnak a saját költségvetéséből kell kipréselnie ezt a 200 milliót. Így a forgalmi érték felett előteremtett 300 millió Hunvald szerint nyereség, ugyanis sikerült megoldani ebből a bérlők lakhatását.

Az ügyészség szerint ott bicsaklik ez a gondolatmenet, hogy már maga az alap-értékbecslés hamis volt. A volt polgármester szerint nem volt hamis, ezt az önkormányzat által felkért igazságügyi szakértő is megállapította. Ezt a szakértőt az eljárás során meg sem hallgatták.