Csak 65 éves bírókat nyugdíjazna az OIT

2011.05.16. 17:49

Súlyos, sok tekintetben beláthatatlan következményekkel jár, ha a bírói nyugdíjkorhatárt kellő felkészülési idő nélkül szállítják le - jelezte hétfői közleményében az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT). Ezért az javasolták, hogy a bírói jogviszony valamennyi bíró esetében a 65. életév betöltéséig álljon fenn. (Az új alkotmány a jelenlegi 70-ről a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárra - jelenleg 62 év - szállítja le a bírók nyugdíjkorhatárát is.)

Az OIT szerint egyfajta méltányos fokozatosságot kellene alkalmazni a bíróknál, de legalább egy-másfél év átmeneti időt kell biztosítani a bíróknál, akik 2012. január elsején betöltik a csökkentett felső nyugdíjkorhatárt vagy ahhoz közel állnak majd. Vagyis az ő szolgálati jogviszonyuk ne "a törvény erejénél fogva" szűnjön meg, hanem a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény felmentési szabályai szerint.

A tanács javaslatát egy felmérés alapozta meg, amiben felmérték a bírák idő előtti kényszernyugdíjazásának lehetséges hatásait. Eszerint a megyei bíróságokat érinti a legsúlyosabban a nyugdíjkorhatár leszállítása. Akár két évre is szükség lehet ahhoz, hogy maradéktalanul pótolják a hiányzó szakembereket. Az álláshelyeket csak pályázat útján lehet ugyanis betölteni. A nyugdíjkorhatár csökkentése többségében a tanácselnököket érinti, elsőként az ilyen helyekre kell pályázatot kiírni. Ezután jöhetnek a bírói pályázatok, attól függően, hogy az adott ítélőtábla, megyei bíróság vagy más bíróság nyeri el a tanácselnöki beosztást. Mire minden üres álláshelyet betöltenek, 18-24 hónap is eltelhet.

Az OIT - mint már korábban is jelezte - újra felhívta a figyelmet, hogy a bírók nyugdíjazása miatt elhúzódhat egyes ügyek tárgyalása. A változtatás érzékenyen érinti a Fővárosi Bíróságot, valamint a szabálysértési ügyeket, végrehajtási ügyeket, ha az ezeket intéző titkárok kapnak bírói kinevezést. Problémás lesz a jelenlegi titkárok pótlása is, mert kevés jogi szakvizsgával rendelkező fogalmazó van, akik a helyükbe léphetnének.