Három városban már kifizetik a tűzoltók elmaradt túlmunkadíját

2011.05.16. 17:53
Elkezdik kifizetni az elmaradt túlmunkadíjat az állami tűzoltóságoknál, valamint a budapesti, a kaposvári és a győri önkormányzatnál dolgozó tűzoltóknak.

Pintér Sándor belügyminiszter megegyezett Tarlós István budapesti főpolgármesterrel, Szita Károly kaposvári és Borkai Zsolt győri polgármesterrel a tűzoltók 2004-2007 közötti túlmunkája után "jogosan járó, azonban évek óta elodázott és megoldatlan díjak" kifizetéséről, jelentette be a Belügyminisztérium.

A megállapodás értelmében a három önkormányzat megelőlegezi és elkezdi kifizetni az elmaradt túlmunkadíjakat a hatáskörükbe tartozó önkormányzati tűzoltóknak. A Belügyminisztérium az állami tűzoltóságoknál szolgálatot teljesítő állománynak ugyancsak elkezdi kifizetni a túlmunkadíjakat, írják.

A közlemény szerint első lépésben - a tűzoltókkal egyeztetett számítás alapján - a járandóságok kamattal megemelt részének 50 százalékát fizetik ki a jelenleg is szolgálatot teljesítő állománynak. A teljes összeget minden érintett tűzoltó az év végéig kapja meg.

Az állami és önkormányzati tűzoltók évek óta kérik a 2004. május 1-jei európai uniós csatlakozástól 2007 végéig járó túlóradíjakat. Uniós szabályokra hivatkozva pereket is indítottak munkáltatóik ellen a túlmunka megfizetését kérve, és a Legfelsőbb Bíróság több esetben jogosnak ítélte követeléseiket.

A Belügyminisztérium a többi érintett önkormányzattal is folyamatosan tárgyal.