Népszava: Roosevelt unokája Tarlósnál tiltakozik

2011.05.16. 19:58

A Népszava értesülése szerint Franklin D. Roosevelt unokája, Anna E. Roosevelt levelet írt Tarlós István főpolgármesternek. A lap szerint a levélben Anna E. Roosevelt családja nevében kifejti, megdöbbentek a hír hallatán, hogy a II. világháború óta nagyapja nevét viselő gyönyörű budapesti tér neve megváltozott.

Az V. kerületi teret a nagy átkeresztelési hullámban nevezték át Rooseveltről Széchenyi Istvánra. Tarlós ezt a Magyar Tudományos Akadémia és a Lánchíd közelségével indokolta. Még márciusban jelezte ugyanakkor, hogy Rooseveltről várhatóan egy másik, a Szabadság térhez és az amerikai nagykövetséghez közeli kisebb, ma még névtelen teret neveznek majd el. 

A Népszava úgy tudja, a levélben Roosevelt unokája emlékeztet arra is, hogy nagyapját a történészek az ENSZ megalapítójaként tartják számon, és ő volt az az elnök, akinek vezetésével az amerikai nép jelentősen hozzájárult a szövetségesek náci uralom elleni sikeres küzdelméhez a második világháborúban.

Anna E. Roosevelt kiemeli, hogy egy ilyen fontos és gyönyörű tér átnevezése óhatatlanul is kérdéseket vet fel. És hozzáteszi azt is, hogy az amerikai-magyar közösségből sokan azt remélik, hogy Tarlós újragondolja elhamarkodott lépését, így a demokráciának és a nemzetközi együttműködésnek, amelyek Roosevelt nevéhez fűződnek, továbbra is megmarad az értéke.

Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója elmondta, semmilyen levelet nem kaptak Roosevelt leszármazottaitól. Így visszakérdeztünk a Népszavánál, hogy került hozzájuk a panasz. Dési János, a lap szerkesztőbizottságának tagja azt mondta, hogy igen megbízható amerikai forrásból kapták az információt. "99 százalék, hogy a evél hamarosan megérkezik a főpolgármesteri hivatalba is" - közölte Dési.