Tovább járőröznek a csendőrök Tiszavasváriban

2011.05.16. 16:09 Módosítva: 2011.05.16. 16:11

Tovább járőröznek a csendőrség tagjai Tiszavasváriban a helyi képviselő-testület legutóbbi döntésének értelmében, írta a Keletpress Hírügynökség.

A jobbikos többségű testület által meghozott rendelet szerint a csendőrök tovább végezhetik munkájukat a településen, figyelmen kívül hagyva a kormány által a napokban szigorított büntető törvénykönyv (Btk.) egyes passzusait. Fülöp Erik (Jobbik) polgármester az ülésen azt mondta, a csendőrök - elnevezésüktől függetlenül - továbbra is egyszerű városőrök, akik nem kívánják egy hatóság jogköreit sem elvonni, sőt, keresik az együttműködés lehetőségét a rendőrséggel.

Mint mondta, elsőként határozat formájában döntöttek a csendőrség felállításáról, az esetleges jogi viták elkerüléséért a határozatot a helyhatóság legutóbbi rendkívüli ülésen rendeletté módosították. A polgármester szerint a képviselő-testület által meghozott döntések megfeleltek a hatályos jogszabályoknak, mivel a csendőrséget az önkormányzati törvény rendelkezései alapján hozták létre. Mint mondta, a szervezet jelenleg is járőrözik a városban.

Az elfogadott rendelet szerint "a csendőrség tagjai az önkormányzat alkalmazottjai, a szervezet célja a közrend, a közbiztonság és a köztisztaság védelme, javítása, a bűnmegelőzés hatékonyságának fokozása, az állampolgárok biztonságának védelme, köznyugalmuk, biztonságérzetük javítása." A dokumentum emellett tartalmazza a csendőrség formaruhájának jegyzékét, valamint azt, hogy a járőrök igazolással teljesítenek szolgálatot.

Pintér Sándor belügyminiszter április 21-én azt mondta, hogy megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által előző nap Tiszavasváriban megalapított szervezet ügyében. Azt mondta, hogy ennek előkészítése folyamatban van, ennek megfelelően kormányrendelet vagy törvény szükséges ahhoz, hogy az ilyen jellegű törekvéseket, ami az állami főhatalom gyakorlását magán- vagy pártkézbe próbálja vonni, megakadályozzák.

Pintér Sándor utalt arra, hogy a Belügyminisztérium törvénytervezetet és rendelettervezetet készített elő, hozzáfűzve, reméli, mindkettő mihamarabb életbe lép.

Május 7-én lépett hatályba a büntető törvénykönyv módosítása, erre a kormányzat indoklása szerint az "egyenruhás bűnözés" megjelenése miatt volt szükség. A jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz, illetve a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet.

Emellett a Btk. kiegészült a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy szankcionálható az is, aki a helyi polgárőrszervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a szervezet a polgárőrségtörvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.