Szigorúbb drogszabályozás az új Btk.-ban

2011.05.16. 08:05 Módosítva: 2011.05.16. 08:44

Teljesen új büntető törvénykönyvet (Btk.) ír a közigazgatási és igazságügyi tárca. Ezt Répássy Róbert államtitkár, az előkészítés felelőse erősítette meg a Népszabadságnak.

Az új Btk.-ról szóló javaslatot az év végéig szeretnék a kormány asztalára tenni. "Az első publikus verzió nyárra készül el, és számos szakmai egyeztetés, konzultáció után az Országgyűlés legkorábban 2012 tavaszán fogadhatja el az új komplett büntető törvénykönyvet, ami 2013 nyarán léphet hatályba" – közölte.

Az új koncepció szerint a garázdaság tényállásánál és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetén is a tettel arányos büntetésből kell kiindulni. Az új Btk. és a lex Gyöngyöspata kapcsán az álllamtitkár megerősítette: teljesen közömbös lesz a jövőben is, hogy a kisebbséghez vagy a többséghez tartozik-e valaki. Ha elkövet olyan bűncselekményt, amellyel az általa vélt közrendet akarja fenntartani, az garázdaságnak számít.

"Az új szabályok közt meg kell jelennie a Fidesz választási programjának, és a kormányprogramnak is zsinórmértékül kell szolgálnia” – mondta az államtitkár, emlékeztetve, hogy a Medgyessy-kormány idején az elkövetők számára kedvező büntetőpolitikai engedményeket tettek, például a droghasználat esetén. Enyhébb megítélés alá estek a drogfogyasztók, ha az elterelést, a gyógykezelést önként vállalták, mentesülhetnek a büntetés alól, még akkor is, ha visszaesők.

Az új Btk. ezt úgy szabályozza majd, hogy kábítószerbűnözésnél csak az első esetben kell megengedni az elterelést, a második vagy harmadik alkalommal már ki kell szabni a büntetést.