Partra vontatták az elsüllyedt kotróhajót

2011.05.18. 12:38 Módosítva: 2011.05.18. 15:25
Sikerült partra vontatni a kolontári halastóba süllyedt kotróhajót, a javítási munkák után csütörtökön megkezdődhet a meder kotrása, közölte Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.

A kotróhajó a feltételezések szerint az úgynevezett ballaszttartály hibája miatt süllyedt el szerda reggel a 27 ezer négyzetméteres magántóban. (Az ilyen tartályok víz tárolására szolgálnak, a stabilitás érdekében.)

A hajó orral a tóba billent, ahol a meder alján megfeneklett. A víz a hajófülkébe is bejutott, de a motort már délután sikerült beindítani.

Az októberi vörösiszap-katasztrófa során elöntött halastó medrének a kotrása várhatóan csütörtökön megkezdődhet, a kiépített csővezetéken keresztül a vörösiszapot a tóból szikkasztó medencébe pumpálják majd.

Fotó: Nagy Lajos
Fotó: Nagy Lajos

A külterületek mentesítése az ütemterveknek megfelelően halad és június végére befejeződhet.

Az elöntött mezőgazdasági területek mentesítésének összesen 8,2 milliárd forintos költségéből a kolontári horgásztó megtisztítása 451 millió forintba kerül.

D  NL20110518013

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember meghalt, százhúsz ember pedig kórházba került. Több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.  • Biztosítás