Perek tízezreivel fenyegetnek a rendvédelmisek

2011.05.18. 18:00

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete szerdán levelet küldött az összes parlamenti képviselőnek, hogy ne szavazzák meg a Fidesz tervezett alkotmánymódosítását.

A terv szerint az alkotmányba belekerülne, hogy akit korhatár előtt nyugdíjaztak, annak a nyugdíját csökkenthessék, szociális elláttássá alakíthassák vagy akár meg is vonhassák. A szakszervezet biztosra veszi, hogy azért kell az alkotmányban rendezni a nyugdíjak elvételét, mert amúgy alkotmányellenes volna egy korábban megszerzett jog visszamenő elvétele. Az alkotmányt viszont már nem lehet megtámadni az Alkotmánybíróságon.

A szakszervezet szerint ha csak törvényben rendeznék a nyugdíjak elvételét, akkor az biztosan elvérezne az Alkotmánybíróságon, hiszen a testület korábbi ítéleteiből is kiolvasható, hogy a visszamenő hatályú törvénykezés nem alkalmazható.

A szakszervezet szerint így is perek tízezreire számíthat a kormány, mert elvállalják az összes nyugdíját elvesztő ember védelmét. A szakszervezet a hazai jogrendszer összeomlásával fenyeget ennyi per elindításával. Ugyanakkor nemzetközi szinten is perelni készülnek a magyar államot, mert szerintük a visszamenő jogfosztás európai alapjogokat sért.