Felmentették a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját

2011.05.19. 18:37

Azonnali hatállyal felmondott Harsányi Lászlónak, a budapesti Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatójának első ülésén az újonnan bejegyzett közalapítványi kuratórium.

Harsányi László nem kívánta kommentálni a hírt, mindaddig míg az átadás-átvétel le nem zajlott. Arra kérdésre, hogy mivel indokolták felmentését, Harsányi azt mondta, "semmivel". Szerinte a közalapítvány nincs veszélyben, az csupán új vezetést kap.

A Népszabadság információja szerint a Haraszti György, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem professzora által vezetett testület Szita Szabolcs történésznek adott ideiglenes megbízást az intézmény igazgatására. A lap úgy tudja, a közigazgatási és igazságügyi tárca már fel is kérte Szita Szabolcsot egy új intézményi koncepció kidolgozására.

Haraszti György úgy fogalmazott, hogy az új kuratórium új kiállítási koncepciót, tudományos vezetést képzel el, és ehhez keresnek alkalmas embert. Bejelentette: június 30-án pályázatot írnak ki az igazgatói posztra. Leszögezte: a pályázaton bárki indulhat, és valószínűsítette, hogy Szita Szabolcs is pályázik.

Harsányi 2002 és 2010 között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökeként a kultúrára szánt állami támogatások fő elosztója volt. 2010. júniusában felmentését kérte a kulturális alapot felügyelő Réthelyi Miklós minisztertől, miután a kormány arról döntött, hogy a magyar kulturális szféra fő finanszírozójának számító NKA idei költségvetéséből 2 milliárd forintot zárol.

1972-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott, 1980-ban ugyanott szakközgazdász diplomát és doktori címet szerzett. 1995 óta a Szonda Ipsos igazgatójaként a társadalomtudományi kutatások szervezését és irányítását végezte; 1996-98 között tagja volt az NKA bizottságának, de az intézmény "visszaállamosítása" elleni tiltakozásul tagságáról 1998 végén lemondott.