Foglalkoznak a Corvinus és a Műegyetem összevonásával

2011.05.19. 09:48

Az oktatási államtitkárság továbbra is mérlegeli a Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem összevonását József Nádor Egyetem néven, írja az Origo. A portál szerint a Corvinus beolvasztása a Műegyetembe már tavaly a Széll Kálmán terv megjelenése előtt felmerült. Ekkor vált ki az egyetem közigazgatási kara, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Rendőrtiszti Főiskolával együtt 2012-től megalakulhasson a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A József Nádor Egyetem eredetileg a Műegyetem neve volt 1934 és 1948 között. A most vizsgált összevonási terv szerint a Műegyetem gazdasági és társadalomtudományi karán oktatók helyét átvennék a Corvinus oktatói. A Corvinus jelenlegi kertészettudományi kara pedig a gödöllői Szent István Egyetemhez kerülne. A Duna két partján, egymással szemközt álló egyetemek József Nádor Egyetem néven való egyesítése már 1996-ban is felmerült, de ezt leszavazta az akkori Közgazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanácsa.

Az átalakítás várhatóan nem egyik napról a másikra történik meg. A Corvinus rektorával folytatott szerdai tárgyalásán Réthelyi Miklós miniszter arról biztosította Mészáros Tamást, a Corvinus rektorát, hogy lekerült a napirendről a gyors szerkezetátalakítás, ehelyett első körben inkább a szakok szétaprózódottságának és párhuzamosságainak megszüntetésével próbál megtakarításokat elérni a kormány. A találkozón ugyanakkor a miniszter javaslatokat kért a rektortól, hogy mely intézményekkel tudna hatékonyan együttműködni a Corvinus, és szóba került az intézmény magánegyetemi működtetésének lehetősége is.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is azt mondta az Origónak hétfőn, hogy hosszabb idő kell az átszervezések alapos, hatástanulmányokkal is alátámasztott kidolgozására. A május végén benyújtandó felsőoktatási törvény tervezetének mellékletében az eredeti tervekkel szemben egyelőre változatlanul, jelenlegi formájában szerepel majd a 29 állami felsőoktatási intézmény.