Helyesírási szótár, Pali bácsi!

2011.05.20. 17:28
Egyedül a színfalak mögötti események csempésztek némi izgalmat a több ezer gyerek Parlament körüli élőláncába. A Világharmónia Futás nevű eseményre rászervezett rekordkísérlet Schmitt "Szexi Nagyapó" Pál köztársasági elnök jutalomjátéka volt, amibe még az is belefért, hogy egy kisfiú keményen beszóljon neki. Schmittnél profibban senki sem mosolyog és fog kezet Pumaföldön.

A péntek délelőtt tanulsága, hogy nincs az a hülyeség, amire ne lehetne akár több ezer gyereket beizzítani, ha a dolog iskolaidőben történik.

Olyan helyzetben állt helyt remekül Schmitt Pál, ahol a legtöbben megbuktunk volna: idegen gyermekekkel kellett jópofiznia, 30 fokos napsütésben. De fölényesen megoldotta.

A Világharmónia Futást (VF) egy Sri Chinmoy nevű, előbb indiai, később New York-i, kocogásmániás guru találta ki. A fickó annyira betege volt a dzsoggolásnak, hogy csak az olyan férfiakat fogadta el tanítványnak, akik lefutották a félmaratoni távot. Arról nem találtam feljegyzést, hogy a nőknek miben kellett villantaniuk.

A VF a lényegében egy csoportos, fáklyás, világ körüli váltófutás, aminek a deklarált célja valamiért nem az erősebb combizom vagy a formás vádli, hanem a világbéke és a harmónia. A logika feltehetőleg az, hogy aki elégedett a lábával, az kevésbé fog másokat cseszegetni.

A fáklyahurcolás mellett minden helyszínen rendeznek valamilyen egyéb megmozdulást is, ami a világot a szervezők szerint közelebb taszigálja a békéhez. Budapesten ez egy sok ezer gyerekből álló élőlánc volt a Parlament körül, ami állítólag világrekord, mivel a hiteles jegyzőkönyvek szerint még soha ennyi ember nem állta körül Rétvári Bence egyik munkahelyét sem.

Matekóra helyett

"Mondjátok hangosan, hogy 'A HARMÓNIA VELEM KEZDŐDIK!!!'" - hallatszott a Kossuth téren felállított színpadról. Hát igen, nem lehet mindenki olyan ösztönösen ügyes a  közönséggel való kapcsolattartásban, mint MC Schmitt. A Kossuth teret, ha nem is dugig, de nagyjából megtöltötte a Budapestről, vidékről, sőt határon túli településekről érkező vidám gyerekáradat. A hangulat pont olyan volt, mint egy hittantáborban, cserkészdzsemborin vagy taizéi találkozón, mínusz jézusmáriázás. Az láthatólag senkit sem érdekelt, miért van itt, ha egyszer a többi balfácánnak közben tanítási nap van.

A színpadról olyan szavak röpködtek, mint szeretet, béke, harmónia, és hogy a gyerekek a kontraszton keresztül értsék meg a magasztos fogalmak lényegét, ellenpontnak beállították középre a jobbikos Balczó Zoltánt, a kisebbségi gyermekek és felnőttek nagy barátját, aki egy idő múlva egy fáklyát is kapott a kezébe. Balczó Zoltán egyébként nem szenesemberi, hanem parlamenti alelnöki minőségében volt jelen, ezért ezúttal nem mondott olyanokat, hogy ""Orbán Viktor a támadások után a zsidóság karjába rohan, Izraeltől vár oltalmat. Meglehetősen furcsa ez annak fényében, hogy Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlotta országunkat."

SP in da house

Az egyik szpíker párbeszédet kezdeményezett a közönséggel:

– Kőbán Rita milyen sportág bajnoka?

– Saaaaaaaaaakk!

Aztán színpadra lépett az esemény fővédnöke, Schmitt Pál, mondott pár kedves szót a teret megtöltő gyerekekről, majd megoldott egy lehetetlennek látszó feladványt. Ön mit tenne, ha négyezer szempár kereszttüzében megajándékoznák egy olyan facsemetével, amire több száz, selyeszalagokra írt idézetet kötöztek? Nyilván zavarba jönne és hebegne-habogna. Schmitt rendületlenül mosolygott, finoman megérintette a törzsét, egy szalagot végigfuttatott az ujjai között, vagyis pont úgy viselkedett, mintha a cseresznyefa a NOB végrehajtó biztosságának egyik hölgytagja lenne egy fontos szavazás előtt.

Schmitt akkor hagyta ott a színpadot, amikor elkezdték énekelni a mozgalom indulóját. A külföldi gyökerű mozgalmak egyik átka, hogy olyanokat kell dalolni, hogy "Mi vagyunk a holnap napjának egysége és teljessége."

A Fiúk nem akarnak szerepelni

Ekkor derült ki, hogy az elnök testőrei valószínűleg olvasták a Mező Ferenc Általános Iskola e hét keddi ünnepségéről írt riportomat, amiben ezt írtam:

"Amennyire joviális Schmitt Pál, annyira komolyan veszik magukat a testőrei, akiknek a jelentős része láthatólag túlsúlyos, amit dermesztő pillantásokkal igyekeznek leplezni. Az egyikük végig olyan gyanakvó, zord arccal vizsgálgatta a terem jobb szélén ülő gyerekeket, mintha
Schmitt lenne a kolumbiai drogügyi miniszter, a kicsik meg az Escobar-család sarjai. Egy színpadi tömegjelenetnél úgy tűnt, hogy az adrenalintúladagolástól szenvedő gorilla rá fogja vetni magát egy, a körtánchoz csatlakozni készülő, dagi kisfiúra, de az utolsó pillanatban megkegyelmezett a potenciális merénylőnek."

Abból gondolom, hogy olvasták, hogy váratlanul odalépett hozzám egy, a fülében kommunikációs eszközt viselő, öltönyös férfi, megkérdezte, hogy ugye az Indextől vagyok, bemutatkozott, majd határozott pillantással megkért, hogy ha lehetséges, ezentúl ne közöljünk fotókat a Fiúkról.

Tűzoltó az apja?

Egyszer csak odalépett Schmitthez egy tízévesforma kisfiú, és azt mondta: "helyesírási szótár, Pali bácsi", azzal megfordult és elment. Az elnök rezzenéstelen arccal fogadta, miközben mi azon morfondíroztunk, hogy tűzoltó vagy rendőr lehet-e a kisfiú apukája.

De messze nem ez volt a jellemző kép: Schmitt Pált általában kifejezetten csípik a gyerekek, és ő teljesít is. A magyar politikusok jellemzően kommunikációképtelen gépemberek, csikorgó robotmosollyal, ő viszont gond nélkül teremt kapcsolatot, fog kezet vagy simogat buksit. Menet közben 10-20 méterenként megállt trécselni és néhol beállt a sorba. Ha nagyobbacska lányok közé ékelődött, akkor megfogta a kezüket, ha fiúk közé, akkor nem, amit mélyen megértettünk. Schmitt ebben a műfajban annyira profi, hogy érzi a finom rezdüléseket is: aki oldottan fogadta, azzal eldumált kicsit, de ha látta, hogy az illető begörcsöl tőle, hamar megkegyelmezett, és nem forszírozta a csevegést.

Az érzékeny hivatalvezető kifakad

A tér északi oldalán jártunk, egy nyugalmasabb szakaszon, amikor egészen megdöbbentő dolog történt. Hirtelen odafordult hozzám Schmitt fősamesza, Kiss Norbert, hivatalos titulusa szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, és gyilkos farkasmosolyt villantva azt mondta, hogy bármikor szívesen segít nekünk, ha nem értünk valamit Schmitt elnök szereplései közben, csak hogy korrekt lehessen a tájékoztatás. Értetlenül néztem, ezért még kétszer megismételte, és még vicsorgott is hozzá. Lassan esett le, hogy eszerint ő is olvasta a fentebb emlegetett riportot és arra céloz, hogy nem írtam igazat.

Hú, mit művelnének ezen a fószerek, ha Schmittnek még hatalma is lenne - gondoltam és mentünk tovább.

Lájkolom a Pálod

Az egyik megállónál élőben láthattam, hogyan működik a korszerű kommunikációs gépezet. Schmitt egy gimis csoport egyik végén beszélgetett, miközben a másikon két, figyelemreméltó böggyel rendelkező csaj arról beszélgetett félhangosan, hogy milyen jó lenne egy közös fotó Schmittel. A közelben ácsorgó Kiss Norbert azonnal bekapcsolódott a társalgásba azzal, hogy remek ötlet, sőt "Facebook-gyanús", menjenek csak oda az elnökhöz bátran. Mikor látszott, hogy nem mernek, ő maga hívta oda az elnököt, és el is készült a kép, a lájkolók nagyobb örömére.

Meghallgattunk még egy bátor kisfiút, aki a "Honnan vagytok?" elnöki kérdésre azt felelte, hogy "Én otthonról jöttem", megállapítottuk, hogy a magyar politikai életből SP tud a legjobban elvegyülni a nép között, bólintással nyugtáztuk a távozásakor kitört, spontán tapsot, aztán mi is haza indultunk. Utoljára azt hallottuk a színpad felől, hogy "továbbra se felejtsetek el vizet inni!", és ehhez is tartjuk magunkat.