Szent István-tervet hirdet a kormány

2011.05.20. 15:21

„A mi ügyünk” elnevetéssel rendeztek nyilvános fórumot a Polgárok Házában, annak a programnak a bemutatására, amely mögött Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes áll. Az állami támogatással megvalósuló Szent István-terv többek között a civil szférára is épít, magában foglalja a gyerekvédelmet, a népművelést, illetve az elhanyagolt házak, közterületek rendbehozatalát. A program az egész Kárpát-medencét megcélozza.

Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén a program kapcsán Hende Csaba honvédelmi miniszter Böjte Csabától elhangzott magasztos gondolatokat megismételve elmondta, belülről kifele haladva, lelkünk, majd házunk, utcánk, a településünk rendbetételével kell foglalkozni. Hende szerint a programtól nem szabad sokat várni. Megemlítette, hogy például nyugat fele átlépve a határt, nincs parlagfű, és az utak is rendezettek. „Ne várjanak nagyot! Nem valami fantazmagóriát tűzünk ki, hanem lépésről-lépésre, az állam támogatásával” ­– mondta. A honvédelmi miniszter szerint országban kiváló kezdeményezések vannak, próbál támogatókat toborozni a programnak. Úgy látja, lehetőség és igény is van. „Ránk fog dudálni a mögöttünk lévő nemzedékek, ha nem tesszük a magunkét” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy a közmunkaprogram lebonyolításában részt vesz-e a honvédség, Hende elmondta, a magyar honvédségnek nincs feladata a közmunkaprogramok lebonyolításában, jelenleg nincsenek is nagymértékű közmunkaprogramok. A honvédelmi miniszter ugyanakkor lehetségesnek tartotta, hogy a tervezésben, logisztikában jellegénél fogva "igen nagy tapasztalatokkal" rendelkező honvédség valamilyen formában bekapcsolódhat a rendszerbe. Ennek elvi feltételeit teremti meg a honvédési törvény is. „Szép gondolta lenne, ha a segély helyett munkához jutók, és ezzel az emberi méltóságot visszakapó emberek a helyi civil szervezetek tagjaival együtt dolgozhatnának” – tette hozzá.