Kizárt, hogy az LMP együttműködjön Gyurcsánnyal

2011.05.21. 11:24
Schiffer András kizártnak nevezte, hogy az LMP valaha is együttműködjön Gyurcsány Ferenccel. Az LMP frakcióvezetője szerint pártja anyagi nehézségekkel küzd, de ennek ellenére is elkezdték a szervezeti építkezést, amelynek végcélja, hogy kormányképes erővé váljanak 2014-re.

"Kizárt, hogy az LMP valaha is együttműködjön Gyurcsány Ferenccel" - nyilatkozta Schiffer András az MTI-nek, annak kapcsán, hogy a volt miniszterelnök az áprilisi zuglói önkormányzati választás után összefogásra szólította fel az MSZP-t és az LMP-t. A frakcióvezető szerint a jelenlegi magyar politikai helyzet "a Fidesz kétharmadával és annak összes kellemetlen mellékhatásával együtt" azért is állhatott elő, mert a Fidesszel szemben álló oldal politikai célkitűzései az utóbbi tizenöt évben kimerültek Orbán Viktor legyőzésében.

Nem oldalkocsinak alakultak

Schiffer szerint az LMP ennél viszont többet szeretne: az állampolgári részvételen nyugvó demokráciához, a zöld fordulathoz, az esélyteremtő társadalompolitikához keres szövetségeseket a választók között. Mint mondta, az LMP 2008-2009-ben Gyurcsány Ferenc ellenzékeként jött létre. Hozzátette, ha a Gyurcsány-kormány szabadságjogokhoz, jogállamisághoz való viszonyát vagy az álbaloldali kormányok neoliberális gazdaságpolitikáját nézik, akkor egyértelmű, hogy az egykori miniszterelnök és az LMP ideológiai platformja "fényévekre állnak egymástól". "Gyurcsány Ferenc ma egy ballaszt, akinek személye és szereplése, az általa meghonosított politikai stílus és gyakorlat nehezíti, hogy akár az ellenzéki pártok, akár különböző társadalmi szerveződések kellő eréllyel tudjanak fellépni a jogállamiság és az emberi méltóság védelmében" - mondta Schiffer.

Az LMP frakcióvezetője szerint az LMP-nek önállóan kell megerősödnie, nem "oldalkocsinak alakultak", hanem önálló pólusképző erőként. A parlamentáris együttműködést most is keresik a napi ügyek mentén, de olyan kérdésekkel nem foglalkoznak, hogy kivel lehetne koalícióra lépni 2014-ben. Miután a párt a tavalyi évet 140 millió forintnyi veszteséggel zárta, így egyelőre az adósságok törlesztésével is küzdenek. Ebből fakadó korlátnak nevezte, hogy nem tudnak olyan központi és területi bázist működtetni, amelyet egyébként szükségesnek tartanának. Hozzátette, emellett is vállalják a korábban kimondott célt, hogy már az idei évtől elkezdik bővíteni az LMP-t és továbbra is kormányképes erővé akarnak válni 2014-re.

Nem félnek az SZDSZ-től

"Nem igazán foglalkoztat az, hogy az elmúlt húsz év sokszorosan megbukott politikusai hogyan kívánnak visszavánszorogni a politikai színpadra, a mi politikai ellenfeleink bent vannak a parlamentben" - mondta arra a felvetésre, hogy a saját bevallása szerint pártalapításra egyelőre nem, de fokozottabb közéleti szereplésre viszont készülő volt SZDSZ-elnök, Fodor Gábor szerint szükség lenne egy erős liberális pártra. Egyúttal arra is reagált, hogy az SZDSZ jelenlegi vezetése célként tűzte ki, hogy a párt visszatérjen a parlamentbe és leváltsa a kormányt.

Tévedésnek nevezte, hogy pártjuk szavazóinak jelentős részét adnák az SZDSZ egykori választói. "Az a fiatal réteg például, amelyik az LMP-ben tavaly tavasszal megtalálta politikai otthonát, aligha lesz kíváncsi az elmúlt húsz plusz egy év megbukott gazdaságpolitikájára" - mondta Schiffer.