Több tízmilliós vezetői képzések a NIF-nél

2011.05.23. 08:46

Súlyos visszaélésekre és pazarlásokra derített fényt egy, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél tartott belső vizsgálat a Magyar Nemzet szerint. A lap azt írja: a válallat tulajdonosának, a Magyar Fejlesztési Bank kérésére készített vizsgálatból kiderül, hogy 2007 és 2009 közt a NIF négycsillagos wellness-szállodákban, több tízmillió forintért tartott magának továbbképzéseket.

A közút- és vasútberuházásokat végző cég 2008 szeptemberében kötött szerződést a Human Telex Consulting Kft-vel egy háromnapos tréningezésre, melyet két helyszínen, a balatonfüredi Hotel Silver Resortban, illetve a döbröntei Hasik Hotelben tartottak öt turnusban, összesen bruttó 116 millió forintért. A teljesítést pedig már a szerződéskötés előtt egy nappal megkezdték, ami a vizsgálat szerint a visszaélés gyanúját veti fel.

Pár hónappal később ugyanezzel a céggel 7,25 millió forint értékben kötöttek szerződést a NIF-nél, "teljesítményértékelés és fejlesztő beszélgetés módszertana" témakörben. A tréningeket ez alkalommal a siófoki Hotel Residence-ben és a budapesti Petneházy Lovas Clubban tartották.

A lap azt írja, a jogi szakvélemény szerint ez a szerződés is ésszerűtlennek és gazdaságtalannak tűnik. Az átvilágítás szerint a továbbképzések ugyanis aránytalanul sokba kerültek, sok esetben pedig még a szerződtetett trénerek szállásköltségeit is a NIF fizette, holott a munkák egy részét a cég saját munkatársai is elvégezhették volna. A Human Telex Consulting Kft-vel így végeredményben összesen bruttó 45,3 millió forint értékben kötöttek szerződéseket, a trénerek szállás- és étkezésköltsége, vagy a terembérlet azonban ebben az összegben nincs benne.

Ugyancsak vezetői képzésekre és humánszolgáltatásokra szerződött a cég a Develor Zrt.-vel, melynek jogelődjét Szetey Gábor, Gyurcsány Ferenc személyügyi államtitkára alapította 1993-ban, 2007-ben pedig - már államtitkárként - szerződött is velük. A két cég bruttó 19 millió forintért négy szerződést kötött egymással, a belső vizsgálat szerint a munkák jó részét viszont ebben az esetben is elvégezhette volna maga a NIF.

A harmadik cég, mellyel a NIF nagyértékű szerződéseket kötött vezetői képzésekre, a Manmore Kft. volt. Nekik egy kétnapos felsővezetői műhelyért kérdőívvel és adatfeldolgozással együtt 6,1 milliót, középvezetőikultúra-tréningre pedig 5,8 milliót fizettek ki.

A lap még mindig a belső vizsgálatra hivatkozva azt írja, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő akkori vezetője, Reményik Kálmán tavaly januárban 40 milliós szerződést kötött az offshore hátterű Sybase Hungary Kft.-vel is a SAS vezetői információs és stratégiai rendszer kiépítésére. A teljesítést itt is már a szerződés megkötése előtt leigazolták. A rendszerhez kapcsolódó 38 munkanapos tanácsadásért 10,3 millió forintot fizetett, vagyis egyetlen tanácsadó nyolcórás munkájáért bruttó 271 ezer forintot kapott.