Törésteszt nélkül akartak rohammentőt eladni

2011.05.23. 12:36
A Közbeszerzési Döntőbizottság elé került az Országos Mentőszolgálat mintegy 800 milliós mentőkocsi tendere, mert a legolcsóbb ajánlata ellenére kizárt cég jogorvoslatot kért. A Scorpio Kft. VW mentőkocsikra tett ajánlatát azért érvénytelenítették, mert nem tudta igazolni a töréstesztet. A cégtől az év elején viszont már vásároltak egy másik közbeszerzésen két autót, amelyeket már fogalomba is helyezett az OMSZ.

32 új rohammentő beszerzésének jogi vitáját tárgyalta hétfőn a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testülethez a Scorpio Kft. fordult jogorvoslatért, mert kizárták az Országos Mentőszolgálat számára kiírt „C-típusú mentőgépjármű” tenderből.

A mentőszolgálat gépkocsiparkja elöregedett, az autók cseréjének első nagyobb akciója volt a mostani tender, amely mintegy 800 millió forintos üzlettel kecsegtette az indulókat. A pályázatra öt cég adott be ajánlatot, amelyeket április 13-án ismertettek.

A jelentkezők közül a budapesti székhelyű Scorpio Kft. adta a legolcsóbb ajánlatot, 18,6 millió forintot kért a Volkswagen furgon alapokra épített mentőért.

Az ajánlatok elbírálásakor azonban a kedvező ár ellenére mégis a W.A.S. lengyel cég viszonylag drága ajánlata lett a befutó, mert a bírálók szerint a Scorpio nem tudta igazolni a megfelelő töréstesztet. A jegyzőkönyv szerint a betegteret az ajánlatban szereplő bútorzattal sem mérési, sem számítási eljárással nem vizsgálták meg, holott ez a pályázat egyértelmű követelménye volt.

Az ajánlattevők ugyanis kötelesek voltak a pályázathoz csatolni a kocsi műszaki dokumentációját, tervrajzait, 3D-s látványtervét, és korábbi referenciák fotóit. A töréstesztnek pedig bizonyítania kell, hogy az adott felszerelés, bútorzat baleset esetén nem veszélyezteti a betegtérben tartózkodó orvost és beteget. Úgy tudjuk, hogy a Scorpió ajánlatában csak törésteszttel kapcsolatos kalkulációk szerepeltek.

A tenderből kizárt cég április végén fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A Scorpio Kft. kizárása azért furcsa, mert a cég nemrég nyertesként futott be az OMSZ másik mentőbeszerzésén. A cég egy kétdarabos neonatológiai mentőkocsi beszerzésén hasonló típussal, de más felszereltséggel 70 milliós szerződést kapott, a leszállított VW mentők pedig már forgalomba is álltak.

Az Index információi szerint időközben a másodikként befutott lengyel cég 20,8 milliós autóját is bepanaszolták a konkurens cégek. A W.A.S. ajánlatát a mentőbe épített betegágy miatt próbálták meg érvényteleníteni.