Orbán is tárgyal a rendvédelmi dolgozókkal

2011.05.24. 15:52 Módosítva: 2011.05.24. 16:00

Bár többen ma bejelentést vártak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjáról, Szijjáró Péter kormányszóvivő a kormányülés után csak annyit közölt, hogy a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter együtt fog tárgyalni a rendvédelmi érdekképviseletek delegáltjaival és a parancsnoki kar vezetőivel.

Szijjártó Péter azt mondta: még a jövő heti egyeztetés előtt, ezen a héten Pintér Sándor újabb konzultációt folytat majd az érintett érdekképviseletekkel.

Információink szerint a rendvédelmi érdekképviseleteket ma délután a Belügyminisztériumban tájékoztatják a kormányülésen elhangzottakról.

A Belügyminisztérium hétfő délután azt közölte: Pintér Sándor belügyminiszter – többnapos tárgyalássorozat után – a szakszervezetek véleményének és javaslatainak figyelembevételével kialakította álláspontját a Széll Kálmán Tervben foglalt, a rendvédelmi hivatásos állományt érintő korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításáról.

Hétfő este Kónya Péter, a rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságának vezetője a rendészeti érdekegyeztető fórum ülése után azt mondta: közeledtek az álláspontok. A Pintér Sándor belügyminiszter által a kormány elé terjesztendő javaslat kezelhető és tudomásul vehető, ám nem nevezhető jónak, mondta Kónya Péter. Részleteket sem ő, sem más szakszervezeti vezető nem árult el az egyeztetéseken elhangzott javaslatokról, sem a kormány esetleges elutasító döntése nyomán várható lépésekről.

A kormány a Széll Kálmán-terv alapján meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a rendvédelemben dolgozók már 25 éves munkaviszony után vagy a mindenkori nyugdíjkorhatár előtt öt évvel nyugdíjba mehetnek. Egy a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János által és Balsai István képviselő által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat szerint csak annak járna a nyugdíj, aki betöltötte az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslat szerint a korhatár előtti nyugdíjasok járandósága csökkenthető és szociális ellátássá alakítható. Azok a korhatár előtti nyugdíjasok, akik még munkaképesek, teljesen elveszíthetik a nyugdíjukat. A szakszervezetek többször is tüntettek a tervezett intézkedés ellen.  • Hírek
  • Hírek