Gubcsi káromkodva omlott össze beosztottjai előtt

2011.05.25. 09:48
Kurvaanyázásba fulladt a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégét irányító, Gubcsi Lajos márciusi előadása, amelyen saját beosztottjainak magyarázta, hogy valakik ki akarják nyírni. Egy hangfelvétel tanúsága szerint az ügyvezető a HM Zrínyi Média állománygyűlésén azután tört ki durva szidalmazásokban, hogy értesítést kapott a minisztériumból: a támadások ellenére megvédik. A cégvezető a spórolás miatt a napokban nyilvános dicséretet is kapott a tárca helyettes államtitkárától.
Gubcsi Lajos (fotó: Nándorfi Máté)
Gubcsi Lajos (fotó: Nándorfi Máté)

Dicséretet kapott a költségvetési pénzek takarékos felhasználásáért Gubcsi Lajos, a HM Zrínyi Média ügyvezető igazgatója a Honvédelmi Minisztériumban. Az Index információi szerint Márki Gábor védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár a tárca tulajdonosi irányítása alá tartozó gazdasági társaságok vezetői előtt méltatta Gubcsit, hogy a sajtótámadások ellenére jelentősen le tudta faragni a honvédelmi kommunikációs cég kiadásait. Gubcsi tevékenységéről az Index írt márciusban cikket, majd több lap is foglalkozott a KISZ-es múltú cégvezető ügyeivel.

Hétfőn azért rendelték be Gubcsit a többi HM-cég menedzsmentjének, valamint felügyelőbizottságainak tagjaival együtt Márki Gáborhoz, hogy az államtitkár tájékoztassa őket a tárca terveiről. A minisztérium ugyanis nem elégedett az eddig takarékossági intézkedésekkel, ezért a tulajdonába tartozó gazdasági társaságok átszervezésére készül. Felmerült, hogy közép távon egyetlen speciális cégegyüttesbe vonják össze a jelenleg külön zrt-kként működő társaságokat, és korábban arról is szó volt, hogy egy vezető irányítása alá helyeznék a Zrínyi Médiát és a HM Térképészetet. Információink szerint ez utóbbiról Márki tájékoztatóján nem jelentettek be végleges döntést, jóllehet Gubcsi már márciusban megszellőztette, hogy ő a poszt várományosa.

Gubcsi egyébként a Zrínyi Média elleni támadásként állította be saját munkatársai előtt a róla szóló márciusi cikkeket. Külön állománygyűlést hívott össze azért, hogy beosztottjainak elmagyarázza, hogyan értékeljék a kialakult helyzetet. A káromkodásokkal tűzdelt főnöki monológról készült hanganyag a napokban felkerült az egyik filemegosztó oldalra, a soundcloud.com-ra.

Gubcsi volt az egyetlen az Orbán-kormány 2010-es megalakulásakor, akit közismert MSZMP-s múltja, és egykori KISZ központi bizottsági tagsága sem gátolt meg abban, hogy vezetői posztot szerezzen. Az új posztján végzett tevékenységéről az Index Honvédelmi takarítónők Gubcsi Lajos házában címmel írt cikket március 16-án. Ebben többek között arról volt szó, hogy Gubcsi kertjében tartottak hivatalos miniszteri beszéddel egy lovasszobor-átadót, de a Zrínyi Média által készített, és a honvedelem.hu-n, a HM hivatalos honlapján közzétett videótudósításban nem jelezték az esemény helyszínét. Az Index mellett több újság is foglalkozott az üggyel azt is kiemelve, hogy cégnél az új igazgató megjelenése után két Gubcsi-könyvet is publikáltak.

A március 18-ra összehívott állománygyűlés meghívójához Gubcsi négy írást is linkelt a köremailbe, és azt kérte a dolgozóktól, hogy még a megbeszélés előtt olvassák el. Gubcsi a honvédelem.hu-n addigra már több cikkben is reagált a sajtó állításaira.

Az állománygyűlés elején azt állította, hogy őt valakik ki akarják nyírni, és tudja is, kik állnak az 1983 óta több hullámban indított támadások mögött. Gubcsi szerint személyében most mégis a Zrínyi Média új vezetése vált célponttá, ugyanis kétségbe vonták a megtakarítások terén elért eredményeit, így nemcsak őt, hanem a Zrínyi Médiát is megtámadták. (A szoboravatóra a kollégák előtt nem tért ki.)

2010 júniusában, amikor legazemberezték a parlamentben, nem zavartatta magát, mondta, de ez a támadás „a Zrinyi Média egész mozgásterét érinti”. Az újságírók és a szerkesztőségek úgy vetették rá magukat a Zrínyi pénzügyeire, „mint tyúk a takonyra”. Az ügyvezető szerint azonban „a hülyék elhibázták a lépést”, mert a Zrínyi Média miatt „mögötte fog állni sok ember”. Bejelentette, hogy pereket tervez többek között a Magyar Nemzet, az Index és az MSZP ellen. A beszéd lendületében többször is hülyézte, kreténezte azokat, akik „nem tudták visszafogni a tollukat”, és nekimentek a Zrínyinek.

Az állománygyűlés közben csengett az ügyvezető telefonja, a minisztériumból hívták. Közölték vele, hogy a tárcánál „nincs Gubcsi-ügy”, vagyis a miniszter megvédi. A számára pozitív hír után Gubcsiból feltört a korábban felhalmozódott feszültség. Másodpercekig nem jutott szóhoz, majd azt mondta: "A kurva anyjukat, a rohadt kurva anyjukat, rohadt szemetek". Az állománygyűlést végül a megviselt ügyvezető helyett helyettese oszlatta fel.