no

Sorra zárnak be az észak-európai repterek

2011.05.25. 07:40 Módosítva: 2011.05.25. 11:18

A Malév három szerda reggeli járatát törölte, miután a napokban kitört Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt több ország reptere sem fogad járatokat.

Törölt Malév-járatok

Nem indult el a Malév 7:20-as koppenhágai, az ugyancsak 7:20-as göteborgi és a 7:25-ös hamburgi járata, miután a hamufelhő elérte Dél-Svédországot, Dániát és Észak-Németországot.

A göteborgi járat azért nem indulhatott el, mert az ottani repülőtér nem fogad, míg a koppenhágai és a hamburgi járatok esetében a kapitány ítélte úgy, hogy nem biztonságos a repülés.

A kedd esti és a szerdai járattörlés miatt Göteborgban maradt 120 utast a Malév a lehetőségektől függően mihamarabb Budapestre szállítja – mondta Róna Márta, a Malév kommunikációs vezetője, aki a további szerdai járatokról kora délelőtt még nem tudott információt adni.

Bezárnak a német repterek

A német légiforgalmi hatóság reggeli közleménye szerint Bréma légikikötője 5 órától, a hamburgi repülőtér pedig 6 órától zárt be. A két említett északnémet repülőtér egyelőre nem fogad és nem indít repülőgépeket, a Lufthansa közlése szerint Brémából leghamarabb délután négy órakor indítanak majd járatokat.

A közlemény szerint hasonló korlátozások lépnek életbe délelőtt 11 órától a magyarországi utasforgalmat is érintő berlini repülőtereken, azaz a Tegel és a Schönefeld repülőtereken. A legnagyobb német nemzetközi repülőtér, a frankfurti, valamint a dél-németországi müncheni repülőtér lezárásáról egyelőre nincs szó. Az illetékes hatóságok hangoztatták ugyanakkor, hogy a helyzet óráról órára változhat.

Peter Ramsauer közlekedési miniszter reggeli nyilatkozatában azt állította, hogy a német repülésügyi hatóságok jobban felkészültek a helyzetre, mint az egy évvel ezelőtti, ugyancsak izlandi vulkánkitörés idején. A miniszter közölte, hogy egy rendkívüli stáb állandóan ellenőrzi a helyzetet, és ennek fényében azonnali döntéseket hoz.

Ramsauer megerősítette: az általa elrendelt határérték, azaz a 2 milligrammos hamutartalom felett már repülési korlátozásokat léptetnek életbe. Német repülésügyi szakértők ezzel párhuzamosan közvetve kifogásolták, hogy a határértékről Európában egyelőre nem született egységes megállapodás.

A budapesti repülőtér járatinformáció szerint törölték a Lufthansa 9:30-as milánói járatát is, mert az érkező járatot is törölték – a gép valószínűleg valamelyik lezárt németországi repülőtérről indult volna reggel MIlánóba. A később induló skandináviai és északnémetországi járatok törléséről egyelőre nincs hír.

A hamufelhő Csehország felé közelít

"A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni" – közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet (CHMÚ) munkatársa. Hozzátette: a csehországi repülőtereken ugyanakkor reálisan számolni kell a le- és felszállások korlátozásával, sőt a légikikötők bezárását sem lehet kizárni.

A hatályos szabályok szerint a hidrometeorológiai intézet legkorábban hat órával a várható természeti esemény bekövetkezte előtt adhat ki figyelmeztetést. Ezt követően lép a prágai repülésirányítási központ (RLP), s a helyzet alakulásától függően kiadja a repülőtereknek és a pilótáknak a megfelelő utasításokat. A végső döntés egy-egy járatról azonban a repülőterek és az egyes légitársaságok kezében van.

A prágai Ruzyne repülőtér és néhány más cseh légikikötő bejelentette: felkészültek a helyzetre. Szlovákiában egyelőre semmiféle készülődés nincs, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a hamufelhő elkerülheti az ország légterét.

Gyengül a vulkán aktivitása

Közben egyre jobban gyengül a Grimsvötn aktivitása, a vulkán a korábbinál jóval kevesebb hamut lövell a levegőbe, ezért izlandi szakemberek a kitörés közeli befejeződésére számítanak.

Vodart Svensson szeizmológus szerdán elmondta: a vulkán aktivitása az éjjeli órákban, a keddi naphoz hasonlóan, tovább mérséklődött. Emiatt nagyon is elképzelhető, hogy a hét végére véget ér a kitörés.

Nyugaton a helyzet javul

Az izlandi főváros mellett fekvő Keflavik repülőterét reggel újból megnyitották a járatok előtt. A svéd repülőtereken összesen mintegy húsz járatot kellett törölni, és Norvégiából is csupán néhány járatkimaradásról érkezett hír.

Dánia légtere ismét nyitva áll a polgári repülőgépek előtt. Az ország legnagyobb légikikötőjében, a Koppenhága melletti Kastrupban csak "minimális korlátozásokra" számítanak a forgalomban, például németországi járatok kimaradására.

Szerdán Nagy-Britanniában is javult a helyzet. A skóciai repülőterek ismét fogadnak és indítanak járatokat, miután az éjszakai órákban az Izland felől érkezett hamufelhő elhagyta a szigetország légterét.