Keshával ér véget a magyar EU-elnökség

2011.05.25. 17:14
Fél éve elnököljük az Európai Unió Tanácsát, egy hónap múlva ennek vége. A kemény munkát nagy bulival akarják lezárni, mert azt minden ember szereti.

Június 24-étől háromnapos bulival zárják le az Európai Unió magyar elnökségének fél évét. A Duna-parti fantázianevű eseménysorozat első sajtótájékoztatóján bejelentették, az idei Kapcsolat koncert csatlakozott hozzájuk, ingyenes Kesha-koncerttel emelik az ünnepség színvonalát.

tk3s xposure 15122010 at1 0102

Király István, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese elmondta, nem speciálisan erre az alkalomra hívták el az amerikai popénekest. Már 15 éve mindig június utolsó hétvégéjén tartják a Kapcsolat koncertet az 56-osok terén, ez most egybeesik az EU-s záróünneppel. Ha már így alakult, akkor a fiatalok körében kedvelt Kesha 70 perces műsora segítségével közelebb hozzák a tiniket az EU-témához. Az elnöklet zárását a Duna két partján fogják ünnepelni, de Király szerint ekkora rendezvényt Budapesten technikailag nem lehetett volna levinni a partra, ezért maradnak eredeti helyszínükön, az 56-osok terén, ami tavaly óta kibővült a Hősök terével. Európa legnagyobb ingyenes koncertjén Kesha mellett Csillag születikes sztárok fogják boldogítani a Városligethez érkezőket.

Balatoni Monika, a főszervező Hungarofest kreatív igazgatója elmondta, a buli mindenképpen vonzerő az emberek számára, ezért próbálnak bulit generálni. Nagy Anna kormányszóvivő szerint a magyar lakosság meglepően nagy része még mindig egy távoli, megfoghatatlan, érthetetlen dolognak tartja az EU-t. „A fiatalabb korosztályt egy nagy bulival akarjuk meghódítani” – mondta Balatoni Monika.

A rengeteg program részletezésébe nem mentek bele, arra külön szerveznek egy másik sajtótájékoztatót, de pár érdekességet kiemeltek a Duna-partiból. A budapesti Duna-szakasz 12 pontján folynak majd rendezvények. A Korzón a békebeli Budapest jelenik meg, a Nemzeti Színház szoborparkjában a színházak, a Kopaszi-gátnál családi programok lesznek, a Clark Ádám téren Szentivánéjhez kapcsolódik a tematika. A Hagyományok Házánál néptánc és hagyományőrzés lesz, a Bem rakparton a Francia Intézetnél országok képviselik magukat.

25-én este a Templomok Éjszakája csatlakozik a Duna-partihoz, szombaton a budapesti templomok 80 százaléka egész éjjel nyitva lesz. A sajtótájékoztatón arra kérték a romkocsmákban szórakozókat, hogy menjenek át az EU-s rendezvényekre is. Egy másik fontos elem, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség jóvoltából a vízen is lesznek programok, a hidakról lehet legjobban megfigyelni a sárkányhajóversenyt és a vízi felvonulást.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője elmondta, a közmédiumok élőben fognak jelentkezni a programokról, a résztvevők beleshetnek a kulisszák mögé, és a tévémaci is jelen lesz. A Kopaszi-gátra tartogatnak egy nagy durranást: a Cimbora című kultikus műsort újra fogják forgatni 26-án, többek közt Kocsis Zoltán és Miklósa Erika emlékszik vissza, milyen volt annak idején a mindenki által nézett Cim-cim-cimborában szerepelni.

Meghatározó része lesz a programsorozatnak, hogy a VisualPower Kft. Paint Up! versenyének döntője is csatlakozott. Különleges architektúrájú épületet kerestek az épületfestőverseny lezárásához, a Roosevelt téri MTA-t fogják fénytechnikával átfesteni a döntőbe jutott művészek.