Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kozmetikai megoldás az új közmunkaprogram

2011.05.25. 09:47
Magánerdők rendbetétele, vízfolyások medertisztítása, parlagfű-mentesítés vagy adminisztrációs munkák – a szokásos feladatok mellett ilyen és hasonló feladatokra vehetők igénybe közmunkások a kormány új közmunkaprogramjában. Új elem, hogy a közmunkásokat magánvállalkozások is alkalmazhatják, és a bérpótló juttatásra jogosultak napi 4 órában is foglalkoztathatók, ami kiválóan alkalmas a foglalkoztatási statisztikák javítására. A közmunka burkolt fegyelmező jellegét erősíti, hogy az önkormányzatoknak egy kormányrendelet lehetővé teszi, hogy csak azt alkalmazzák, aki rendben tartja a lakóháza környezetét.

A közcélú foglalkoztatás korábbi rendszerét felváltó új közmunkaprogram hivatalos célja az, hogy minél több munkára képes, aktív korú, szociálisan rászoruló embernek adjon munkalehetőséget. Mivel a rendelkezésre álló költségvetési keret csökken, erre két módon kerül sor.

A 4 órás foglalkoztatás bevezetése lehetővé teszi egységnyi közmunkaóra több ember közötti felosztását, vagyis javul a statisztika. Másrészt a közmunkaprogramok finanszírozását részben uniós forrásokkal tervezik kiváltani.

Közmunkások indulnak dolgozni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (fotó: Balázs Attila)
Közmunkások indulnak dolgozni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (fotó: Balázs Attila)

Az aktív korú munkanélküliek eddigi rendelkezésre állási támogatását (rát), ami 2009-ben a rendszeres szociális segély helyére lépett, 2011-től a bérpótló juttatás (bpj) váltotta fel. A bpj a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege (jelenleg 28.500 forint), aminek négyötödét az állam, ötödét önrészként az önkormányzatok állják. Ahhoz, hogy valakinek a bpj-jogosultsága 2012-re meglegyen, 2011-ben legalább 30 nap munkaviszonyt kell igazolnia.

Segélyért munkát: Gyurcsányék vezették be

Mindez úgy kapcsolódik a közmunkához, hogy a bpj-jogosultság megőrzéséhez – más feltételek teljesítése mellett – január óta kötelező elvállalni a munkaügyi központ által felajánlott közmunka-lehetőségeket. A segélyjogosultság munkához kapcsolása nem új elem a hazai szociálpolitikában: azt a Gurcsány-kormány "Út a munkához" programja vezette be.

A 2008-ban meghirdetett program megpróbálta rákényszeríteni az aktív korú segélyezetteket, hogy megdolgozzanak a segélyért, miközben a közmunka által "visszaszoknak" a munka világába. Fontos cél volt a feketemunka visszaszorítása is, ami a segélyből élő, alacsony keresetű emberek egyik legfontosabb jövedelemforrása.

közmunka D ATI20090609018

A nyílt munkaerőpiacra való tömeges belépést azonban nem a közmunka, hanem a munkaerő iránti kereslet felpörgése és a valós piaci igényeket célzó képzés tenné lehetővé. Az Út a munkához-nak sem sikerült tömegesen visszavezetnie az embereket a "munka világába", mert a közcélú foglalkoztatáson kívül nem volt igény a munkaerejükre. A feketemunka visszaszorítása terén jóval sikeresebb volt a program, de nem azért, mert a viszonyok hirtelen kifehéredtek, hanem mert az adminisztratív kockázatok és a hatósági vegzálás miatt kevesebben vállalkoztak rá.

A programot rengeteg szakmai kritika érte. A segély közmunkához kötését a szociálpolitikusok alkalmatlan eszköznek tartották arra, hogy tömegeket vezessen vissza a nyílt munkaerőpiacra, arra viszont nagyon is alkalmasnak, hogy megbélyegezze a segélyből élőket, mondván, biztos nem is akarnak dolgozni, de most majd rákényszerülnek. Az önkormányzati dolgozók ugyanakkor a program révén a közmunkalehetőségek osztogatásakor az ahhoz kapcsolódó segélyekkel is a kívánatos személyeket preferálhatták.

Az Orbán-kormány tovább szigorítja

Az Orbán-kormány közmunkaprogramja szigorúbb az elődjénél. Egyrészt az álláskeresési járadék (azaz a munkanélküli segély) a korábbi 270 nap helyett 2012-től már csak 90 napig jár majd, és a harmadik hónapra az összeg a bér 70 százalékára csökken. Ez a munkanélkülieket minden korábbinál erősebb nyomás alá helyezi, hogy a rendszeres segély, azaz a bpj-jogosultság megőrzése érdekében részt vegyenek a közmunkákban.

A közmunka burkolt fegyelmező jellegét erősíti, hogy az önkormányzatok számára a kormányrendelet lehetővé teszi, hogy csak azt a bpj-st alkalmazzák, aki rendben tartja a lakóháza környezetét. Miközben az elhanyagolt porták rendbetétele üdvözlendő cél, a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalom összekötése a közmunka lehetőségével könnyen az adminisztratív diszkrimináció eszközévé válhat az erre fogékony önkormányzatok kezében.

Az új közmunkaprogram valódi, politikai céljáról egyébként maga a miniszterelnök beszélt az Új Széchenyi Terv januári meghirdetésekor, amikor kijelentette: "fontos, hogy ne meneküljünk a munka elől abban bízva, hogy majd az állam eltart minket".

Ez a szemlélet azonban épp azt a tényt nem veszi figyelembe, hogy a rendszerváltás után komplett országrészek indultak hanyatlásnak, és ott egyszerűen nem érvényes a tétel, hogy az emberek találnak munkát, ha nő a nyomás a munkavégzésre: a munkanélküli ellátásban részesülők túlnyomó többségére nincs (legális) kereslet.

közmunka D ATI20110422021

Nagy focihoz nagy pénz kell

Az állástalanok zömében hiábavaló és értelmetlen munkákra kényszerítése a tapasztalatok szerint éppenhogy nem a munka kultúrájára nevel. A nagy infrastrukturális fejlesztések, például a gátak építése vagy a belvízveszélyt csökkentő medertisztítások azonban annyira költségesek, hogy azoknak a rendelkezésre álló, és újdonságként részben a közmunkához kapcsolódó dologi kiadásokra, eszközbeszerzésre is igénybe vehető állami pénzkeret alapján még nekifutni sem érdemes.

Egyelőre mégis nagy a sürgés-forgás: pár napja jelentették be, hogy a 2012-ben induló, százezreket érintő nagy közmunkaprogramok bonyolult logisztikai feladatai miatt a lebonyolításra alkalmas két tárca, a belügyi és a honvédelmi lesz a közmunkaügy kormányzati felelőse.

A munkanélküliséghez kapcsolódó költségvetési forrásokat kezelő Munkaerő-piaci Alapban 2011-ben 337,2 milliárd forint van. Ebből álláskeresési támogatásra 134,8 milliárd forint irányoztak elő 2011-re, míg tavaly ez az összeg 142,650 milliárd forint volt.

Mindez a gyakorlatban

Hátrányos helyzetű bpj-st vállalkozások is alkalmazhatnak, a bevezetőben említett erdőtisztítás pont erre példa. Az állam ilyenkor nyolc hónapon keresztül fizeti az érintettek bérének és járulékának 70 százalékát. Hosszú távon azonban ez nem jelent megoldást, mert a cégek inkább az állam által fizetett közmunkásokkal dolgoztatnak, mint hogy felvegyék és maguk fizessék a bpj-seket.

A ceglédi, salgótarjáni, és kazincbarcikai önkormányzatokat illetve foglalkoztatási vállalatokat megkérdezve megtudtuk, hogy akik a közmunkaprogramba jelentkeznek, hivatali, szociális vagy városüzemeltetési, kommunális munkákat végezhetnek. Több önkormányzat is foglalkoztat közmunkásokat, bár csak kis létszámban.

Cegléden például a több száz közmunkásból jelenleg 6-10 ember dolgozik az önkormányzatnál. Ők napi 8 órában dolgoznak és a munka hosszabb távra, legalább 6 hónapra szól. A hivatali munka nagy előnye, hogy aki odakerül közmunkára és beválik, azt felveszik állásba. Erre azonban nagyon kevés példa van, mert kevés az üresedés.

A négyórás munkákban nagy a fluktuáció

A szociális jellegű feladatok közé tartoznak olyan óvodai, iskolai kisegítő munkák, mint a portaszolgálat, oktatási intézmények takarítása, vagy ügyviteli munkák. Hasonló feladatok vannak egyéb szociális területeken is, a közmunkások lehetnek például kisebbségi koordinátorok, akik segítik a felzárkózást, az integrációt, de vannak, akik például ebédhordásban segítenek, vagy gyermekfelügyelőként dolgoznak.

Munkások takarítják a havat Orosházán (fotó: Rosta Tibor)
Munkások takarítják a havat Orosházán (fotó: Rosta Tibor)

A legtöbb embert a kommunális, városüzemeltetési cégek foglalkoztatják. A közmunkások zöldterületek, parkok, vízfolyások gondozásával, tisztításával, utak, terek, buszmegállók takarításával, vagy temetők karbantartásával foglalkoznak. Ezeket a munkákat általában 4 órában végzik, és rövidtávra, 2-4 hónapra  veszik fel rá az embereket, így akik ilyen feltételek mellett dolgoznak, ritkán maradnak meg az adott helyen állásban.

A forgórendszerben mindig új és új területre kerülnek, oda, ahol épp szükség van munkaerőre. Például télen a hó eltakarításában sok segítségre van szükség, ekkor sok közmunkást tudnak foglalkoztatni.

A közmunkásoknak csak kis százaléka tud tehát állásba kerülni az elvégzett közmunka révén, de pszichológiai szempontból nagyon fontos a közmunka program működése – mondja Tótin Lóránt, a ceglédi önkormányzat kabinetvezetője. Fontos ugyanis, hogy van dolguk nap, mint nap, így nem veszítik el munkaképességüket, és a reményt.