OMSZ: Nem ér ide a hamufelhő

2011.05.25. 14:06
Előreláthatólag nem éri el Magyarországot az izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője, amely a késő délutáni, esti órákban érkezhet meg Csehország és Szlovákia fölé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) modelljei szerint nem érinti Magyarországot a porból álló felhő, viszont az elképzelhető, hogy egy kis része "átlóg" majd a határon.

Az angliai időjárás-figyelő központból kapott adatok alapján a vulkáni hamufelhő koncentrációja annyira alacsony, hogy ha elérné is Magyarországot, nem okozna problémákat például a repülőgépek forgalmában.

Ez azt jelenti, hogy köbméterenként legfeljebb 2000 mikrogramm vulkáni hamut tartalmazhat a légkör. Ez alapján a két szomszédos országban sem várható komolyabb fennakadás.

A szombaton kitört Grimsvötn hétfőn is sűrű hamufelhőt ontott magából, és bár a kitörés erőssége csökkent, a tavalyi izlandi vulkánkitörés okozta sokk hatása alatt újabb fennakadásoktól tartanak.

Az Eyjafjallajökull vulkán 2010. áprilisi kitörése hatalmas zavarokat okozott Európa légi közlekedésében, öt napra lezárták az európai légteret, egy hónap alatt több mint 100 ezer járatot töröltek, több mint 10 millió utas rekedt a repülőtereken, a légi társaságok veszteségeit 1,7 milliárd dollárra becsülték.

Az első megfigyelések szerint a Grimsvötn hamuja nehezebb, mint az Eyjafjöllé volt, így gyorsabban lecsapódik.