Januártól nincs népszavazás az ingyensörről

2011.05.26. 14:30 Módosítva: 2011.05.26. 14:33
Az új alaptörvénnyel egy időben, január elsején léphet hatályba az az új szabályozás, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) készített elő a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvényjavaslat módosítására. A tervezet célja többek között a komolytalan népszavazási kezdeményezések kiszűrése és a jogorvoslat erősítése.

Az új szabályozás (.pdf) egységes szerkezetbe foglalná az eddigi szétaprózott jogszabályokban foglaltakat, kiszámíthatóan és egyértelműen szabályozná a népszavazási intézményrendszert, egységesítené az országos és a helyi kezdeményezések eljárási szabályait, valamint meghosszabbítaná a jogorvoslati határidőket.

Ha a kormány jelenlegi formájában fogadja el a tervezetet, az Európai Parlament és a Tanács döntése értelmében Magyarországon is lehetőség lesz az uniós szintű kezdeményezés támogatására, továbbá orvosolnák az Alkotmánybíróság által 2005-ben és 2006-ban a népszavazás kezdeményezésével és lebonyolításával kapcsolatban megállapított alkotmányos mulasztásokat is.

A tervezet a helyi népszavazás kezdeményezésének szabályait az országos kezdeményezés mintájára állapítja meg, így a jegyző helyett a helyi választási bizottság feladata lesz a kérdés előzetes hitelesítése, az összegyűjtött aláírásokat pedig a polgármester helyett a helyi választási bizottsághoz kell benyújtani. Ha a képviselő-testület elrendeli a helyi népszavazást, annak időpontját a helyi választási bizottság tűzi ki.

Az új jogszabály erős garanciákat tartalmaz a komolytalan, párhuzamos népszavazási kezdeményezések kiszűrésére – olvasható az előterjesztés tartalmát összefoglaló anyagban, amely szerint a javaslat elkülöníti a kezdeményezést szervező polgárokat a kezdeményezést aláíróktól.

A választópolgári kezdeményezés szervezője csak választójoggal rendelkező magánszemély, továbbá párt vagy egyéb társadalmi szervezet lehet. Az a társadalmi szervezet, amely nem minősül pártnak, csak olyan kérdésben lehetne népszavazási kezdeményezés szervezője, amely az alapszabályában rögzített tevékenységi körébe tartozik. A kezdeményezések komolyságának megőrzése érdekében a javaslat előírja, hogy a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítésére irányuló kezdeményezést húsz választópolgárnak is támogatnia kell.

A tervezet szerint az Országgyűlés – ha a népszavazás törvényalkotási kötelezettséget keletkeztet – köteles a népszavazás napjától számított száznyolcvan napon belül az érvényes és eredményes népszavazás döntésének megfelelő törvényt megalkotni; a népszavazással hozott döntés az Országgyűlésre három évig lenne kötelező.

A javaslat értelmében ha a népszavazást a köztársasági elnök vagy a kormány kezdeményezi, nincs aláírásgyűjtés, az Országos Választási Bizottság elnöke a hitelesítő határozat jogerőre emelkedését követően az Országgyűlés elnökét tájékoztatja a hitelesítés megtörténtéről annak érdekében, hogy az Országgyűlés dönthessen a népszavazás elrendelésének kérdésében.