Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Az ÁNTSZ riasztotta a kórházakat a német hasmenésjárvány miatt

2011.05.27. 14:51 Módosítva: 2011.05.27. 16:17

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az összes kórházat figyelmeztette, hogy ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos azt mondta, az Európai Unió arról tájékoztatott, hogy a gyanú szerint Németországban spanyolországi uborka okozhatta a megbetegedéseket, a végleges beazonosítás viszont még nem történt meg. Azt sem lehet még tudni, hogy Magyarországra érkezett-e ebből az uborkából.

Mint mondta, a betegség akár súlyos szövődményekkel is járhat. Annak, aki megbetegedett, nem szabad antibiotikumot, sem hasfogót adni, a lényeg a folyadékpótlás. A megelőzés érdekében fontos a tiszta zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint a rendszeres kézmosás, hangsúlyozta Szabó Enikő. Utóbbi különösen ajánlott azoknak, akik állatokkal foglalkoznak, mert a betegséget okozó baktérium természetes formában a szarvasmarhákban fordul elő, az állatoknál viszont nem okoz megbetegedést.

A helyettes országos tiszti főorvos azt mondta, a magyarországi járványügyi szakemberek előző vasárnap kapták az európai uniós járványügyi riasztási rendszeren keresztül az értesítést arról, hogy Németországban halmozottan fordulnak elő a súlyos lefolyású megbetegedések.

Utána az ÁNTSZ értesítette a megyei tisztiorvosi szerveket, azok pedig az ország összes járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézményét, valamint a klinikusokat. Ezeknek azonnal jelenteniük kell, ha olyan beteg jelentkezik náluk, aki április utolsó két hetében Németországban járt és hasmenéses tünetei vannak, még akkor is, ha a korábban elvégzett vizsgálatok eredménye negatív lett, mondta Szabó Enikő.

A járványügyi hatóságok azt is kérik: azok, akiknél súlyos hasmenéses tünetek lépnek fel, és akik az elmúlt hetekben Németországban tartózkodtak vagy onnan származó élelmiszert fogyasztottak, azonnal keressék fel az orvosukat.

Eddig Európában összesen öt országból - Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából és Nagy-Britanniából - jelentettek megbetegedést.

Fokozottan ellenőrzik a spanyol zöldségszállítmányokat

A vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal elrendelte a spanyol eredetű, friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését, tekintettel a Németországban történt megbetegedésekre, jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrzik a spanyol eredetű zöldség szállítmányokat. A mikrobiológiai vizsgálatok eredménye alapján a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, és a kifogásolható termékeket kivonja a forgalomból, elrendeli azok megsemmisítését.  • Vennék
  • Hírek