Rafael
19 °C
33 °C

Lemondott a rendvédelmi sztrájkbizottság elnöke

2011.05.27. 13:13
Olyan többségi vélemény alakult ki a sztrájkbizottságban, amely számomra emberileg nem vállalható, ezzel indokolta lemondását Kónya Péter a Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság leköszönő vezetője. Az FRDÉSZ elnöke azt mondta, ezt a többségi véleményt ő már nem tudja képviselni.

"Pénteken a sztrájkbizottság tudomására jutott, hogy Orbán Viktor az előzetes ígéret ellenére hétfőn mégsem tárgyal a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekkel. Egyéb elfoglaltsága miatt a miniszterelnök állítólag csütörtökre tette át az egyeztetés időpontját" – olvasható Kónya Péter közleményében, hozzátéve: a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban olyan többségi vélemény alakult ki a sztrájkbizottságban, amely számára emberileg nem vállalható.

Az FRDÉSZ elnöke azt mondja, hivatásos katonaként arra tett esküt, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, az állampolgárok jogait bátran, az Alkotmány és más törvények betartásával és betartatásával, a rá bízott katonák és fegyverek erejével, élete árán is megvédje. Emlékeztetett, hogy a sztrájkbizottság vezetőjeként mindig a résztvevő szervezetek vezetői által kialakított többségi véleményt kellett képviselnie.

Kónya Péter
Kónya Péter

Távozását azzal indokolja, hogy az elmúlt napokban – beleértve a pénteket is – kialakított többségi véleményt már nem tudja képviselni, mert az összeegyeztethetetlen a lelkiismeretével. Mint mondja, mindig is a konfliktusok tárgyalásos rendezésének híve volt, ugyanakkor olyan tárgyalást, ahol "jégre viszik az egyik felet, míg a másik a száraz parton áll", nem tud támogatni. Kónya Péter lemondásának pontos okairól a tárgyalások lezárásáig nem kíván beszélni.

A sztrájkbizottság új vezetője Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke lett.