Gyurcsány: Nincs választási helyzet az MSZP-ben

2011.05.28. 18:15
Gyurcsány Ferenc szerint nagy siker, hogy az MSZP választmánya szombaton úgy döntött: csak a Demokratikus Koalíció platform kérdéseiről tartanak pártszavazást. A volt miniszterelnök a szombaton - platform ülésének szünetében - megerősítette: nem kíván az MSZP elnöke lenni, hanem meg akarja újítani a pártot.

Az MSZP országos választmánya szombati ülésén arról döntött, hogy csak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kérdéseiről tartanak pártszavazást június 22-e és 28-a között, azaz a Mesterházy Attila által javasolt kongresszus után.

Így az MSZP tagjai június végén dönthetnek arról, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthetik, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció platform szombati ülésének szünetében úgy fogalmazott: ez azt jelenti, hogy egy fontos demokratikus kezdeményezés megszerezte ahhoz a szükséges támogatást, hogy megmérhessék: hány aktív tagja van az MSZP-nek, akiknek van véleményük a párt fontos dolgáról és ezek hányad része áll a változás pártján.

A szocialista politikus hangsúlyozta: "azért fogunk tenni, hogy ne tudják távol tartani az aktív tagokat a szavazástól, amellett érvelünk, hogy akinek ez fontos, az jöjjön el". Kérdésre válaszolva hozzátette: nyilatkoztak már pártvezetők többen, hogy ők nem fognak elmenni, ezzel szemben Gyurcsány Ferenc azt szeretné, ha a pártvezetők arra hívnák fel a tagokat, hogy vegyenek részt a szavazáson, mert így derülhet ki, hogy a párt aktív többsége mit akar.

"Én az igen szavazatokért fogok küzdeni, de természetesnek veszem, ha valaki nemmel szavaz" - fogalmazott a volt miniszterelnök-pártelnök.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy a pártszavazás a Mesterházy Attila pártelnök kezdeményezte kongresszus után lesz, mert abban biztos, hogy abban a két kérdéskörben, amiről a pártszavazás szól, a kongresszus nem fog döntést hozni.

Kérdésre válaszolva a szocialista politikus elmondta: "ha engem a kongresszus felszólítana, hogy menjek el a pártból, akkor azt hiszem, elmennék, de miért tenne ilyet a kongresszus, nem ellensége önmagának". Gyurcsány Ferenc szerint a magyar baloldal jelentős része számára az, amit képvisel, az fontos érték és "az értéktől nem megszabadulni kell, hanem gyarapítani kell".

"A jobboldalon van egy erős hegemón párt, és három év múlva valószínűleg lesz egy egyfordulós választás, amit relatív többséggel meg lehet nyerni. Tehát akkor járunk el jól, ha a jobboldal ellenzékét minél inkább képesek vagyunk együtt közösen elindítani a jobboldallal szemben" - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: az MSZP-t egyben akarja tartani, sőt nagyobbá akarja tenni.

A volt pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: "bántóan szimpla" gondolat, hogy ami most zajlik, az egy Gyurcsány-Mesterházy vagy Gyurcsány-Puch vita. "Nem kívánok az MSZP elnöke lenni, nincsenek személyes hatalmi ambícióim az MSZP-ben. Személyekről értelmetlen beszélni ebben a fázisban, nincs választási helyzet az MSZP-ben" - tette hozzá.