Újra kormánypárti jelölt nyerte az zuglói választást

2011.05.29. 21:36

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a vasárnapi XIV. kerületi önkormányzati egyéni képviselő-választást; Kovács Balázsra a megjelentek 44,9 százaléka szavazott - közölte Cseke Vanda, az önkormányzat sajtószóvivője az MTI-vel. Legutóbb április 10-én tartottak időközi választást Zugló egy másik választókerületében, akkor is kormánypárti jelölt győzött.

Második helyen az LMP jelöltje, Várnai László végzett 24,4 százalékkal, míg a harmadik a szocialista Imre Gergely lett 21,7 százalékkal. Negyedik a Jobbik jelöltje, Veres Gábor 5 százalékkal, ötödik a Munkáspárt jelöltje, Hajdu József 1,9 százalékkal, hatodik a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete (ZÉK) jelöltje, Kiss Jánosné 1,5 százalékkal, míg a hetedik helyen a Szabad Demokraták Szövetsége - Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZDSZ-SZEMA) Kissné Spira Veronika végzett 0,7 százalékos támogatottsággal.

A választási részvétel 24 százalékos volt, rendkívüli esemény nem történt.

Kovács Balázs eddig is a XIV. kerület "külsős" alpolgármestere volt; mostani győzelmével a képviselő-testületben már szavazatával erősítheti az önkormányzat vezetését. Az októberi önkormányzati választáson mind a 15 egyéni választókerületben kormánypárti jelölt nyert. Kompenzációs listáról az MSZP három, míg az LMP, a Jobbik és a ZÉK egy-egy mandátumot szerzett. Zuglót Papcsák Ferenc polgármester vezeti, aki az Országgyűlésben is a kormánypárti frakció tagja.

A választást azért kellett kiírni, mert Pusztai Péter kormánypárti képviselőt a helyi társasházi vagyonkezelő cég vezetőjének nevezték ki, és ez összeférhetetlen a képviselő-testületi szereppel. Az idén eddig öt alkalommal tartottak egyéni önkormányzati képviselő-választást a fővárosban, és mind ötször kormánypárti győzelem született.