nono

A tüntetők feljelentik Lázárt és Balsait

2011.05.30. 15:25 Módosítva: 2011.05.30. 16:00
A rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeik visszaállítását és tisztességes bért követelnek a Tettrekész rendőrszakszervezet (TMRSZ) tüntetésén a Parlamentnél. A Belügyminisztérium épületéhez tartó demonstráció sokkal erőteljesebb volt a múlt hetinél. Egy petárda eldördült.

A TMRSZ Kossuth téri demonstrációján mintegy 3-5 ezer ember, rendőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök, büntetésvégrehajtási dolgozók, bányászok, katonák és szimpatizánsaik tüntettek. A vuvuzelákkal, sípokkal, kereplőkkel felszerelt tüntetők Orbán takarodj! illetve Lázár takarodj! skandálással, valamint az Országgyűlés épületéhez intézett Gyertek ki! kiabálással fejezték ki az indulataikat. (Az este 11-ig tartó demonstráció forgatókönyve itt érhető el.)

Szima Judit főszervező, a szakszervezet főtitkára az Indexnek elmondta: a cél az, hogy felhívják a politikusok figyelmét az elvont nyugdíjkedvezmények visszaállítására és a tisztességes bérezés fontosságára. "A magyar népet nem lehet hülyének nézni" – fogalmazott tudósítónknak Szima, aki szerint a tüntetésre több politikai párt is megpróbált "ráülni", de elhajtották őket.

A Kossuth szobortól a Dunáig felsorakozó tüntetők egy rövid beszéd meghallgatása után a Belügyminisztérium Széchenyi (Roosevelt) téri épületéhez indultak. A demonstrációt több száz rendőr biztosította.

A tüntetők egy sátornál feljelenthették a szerintük jogellenes törvénymódosítás benyújtóit, Lázár Jánost és Balsai Istvánt, a feljelentéseket a TMRSZ a Legfőbb Ügyészséghez továbbítja, Az Index úgy tudja, több százan éltek a lehetőséggel.

A tüntetők sokkal többen voltak, mint a múlt héten, de a résztvevők közül sokan még így is elégedetlenek voltak, mert mint mondták, nincs már összetartás, legalább 30 ezren kéne lenniük. A tüntetők, mint mondták,  készek rá, hogy legális pirotechnikai eszközökkel adjanak nyomatékot a követeléseiknek.

A demonstrációt a Kossuth téri lánckordonon kívül kellett megtartani, amint arra a szervezők külön felhívták a figyelmet. Azt is kérték, hogy a résztvevők tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól. A tüntetés lüktetését egy kongazenekar biztosította. A kongások 4 órakor a lüktetésről átálltak hip-hopra, jelentette tudósítónk. Nyomatákul egy petárda eldörrent.

Az egyik transzparensen az állt: Hazaárulók, Népnyomorítók, Akasztófavirágok. Tudósítónk szerint a tüntetők tudták, hogy akikhez szólnak, nincsenek a környéken, de ez nem szegte a kedvüket.

A félig lezárt Belvároson áthaladó békés, de nagyon hangos demonstrációt rengeteg rendőr biztosította. A demonstrálók a TMRSZ által előre legyártott táblákon kívül nagyrészt piros-fehér-zöld trikolórt és fekete zászlókat lengettek. 5-10 fő a tiltás ellenére tűzoltó-egyenruhában volt. A BM épületénél a tüntetők rákezdtek a Gyertek ki!-zésre. 16 óra körül a Nádor utca 4-nél álltak meg egy ritmusos Pintér takarodj!-ozásra.

A menet fél ötre ért vissza a Kossuth térre. A demonstrálók visszafelé találkoztak Vágó Gábor LMP-s képviselővel, akinek "Gyere, oszt fújjál!" felkiáltással egy sípot akartak dugni a szájába, de ő ezt finoman visszautasította. Hogy a külföldi turisták is értsék, miről van itt szó, egy férfi a menetelés közben közben folyamatosan azt üvöltözte, hogy "Revolúció, revolúció!" A kongások a hip-hop ritmusok után megguggoltatták a népet a bulihangulat kedvéért.

Ezután a Kossuth téren újból beszédeket tartottak. Az egyik felszólaló egy Hofi-viccet citált, miszerint: "30 kilós és legel mi az? Te, januártól." Egy másik, komorabb hangot megütő szónok arról beszélt, hogy azért vannak a tiltakozók egyre kevesebben, mert a kormány bezsarolta őket, és aki nem tüntet, az a kormánynak asszisztál. Délután hat húszkor a tüntetés záróaktusaként elindult a fáklyásmenet a Parlament körül.

A hétfői a rendvédelmisek harmadik tüntetése a Parlamentnél. A kezdeti egység megbomlott, amikor a sztrájkbizottság korábbi vezetője Kónya Péter egy hete lemondott, mivel számára emberileg vállalhatatlan a testületben a kormány intézkedéscsomagjával kapcsolatban kialakult többségi álláspont.

A sztrájkbizottság élére Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője került, aki szerint a kormánnyal folytatandó csütörtöki egyeztetésig nincs értelme tüntetni, ezért a mai TMRSZ-demonstráció elhalasztását javasolta. Szima Judti szerint Árokék a kormány szócsöveivé váltak, a "vezetők hatalmát szolgálják ki", és nem a rendvédelmi munkavállalókat képviselik.