Fazekas: Itthon nincs fertőzött uborka

MTI/Index
2011.05.30. 11:29
Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték Magyarországon, és nem találtak fertőzöttet.

Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet – jelentette ki.

"Magam is kíváncsian várom a vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, hogyan került az élelmiszerláncba fertőzött uborka – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Debrecenben, miután kijelentette, hogy hazánkban nem találtak fertőzött zöldséget. A miniszter  az európai uniós agrárminiszterek debreceni informális találkozója kapcsán nyilatkozott a sajtónak.

Szavai szerint az országok ki vannak téve hasonló helyzeteknek, "a haszonszerzés, a kapzsiság, a lelkiismeretlenség ide vezethet". Fazekas Sándor felhívta a figyelmet a hatósági ellenőrzések fontosságára, amelyeket szükség szerint több termékre is kiterjesztenek, legyen az uborka, méz, vagy húsáru.

Példaként említette, hogy a közelmúltban húsüzemet zártak be Magyarországon minőségi kifogások miatt. Az Európai Unió agrárminisztereinek találkozójára vasárnap délután érkeztek meg a tagországok tárcavezetői. Franciaország, Németország és Csehország minisztereit helyetteseik képviselik a találkozón.

Korábbi hírek szerint Magyarországra is kerültek szállítmányok a Németországban tíz ember életét kioltó E.coli baktériummal fertőzött spanyol biouborkából. A zöldségből Ausztriába, Csehországba is jutott, de már Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Ausztriából és Svájcból is érkeztek hírek fertőzésekről. Egészségügyi szakértők szerint a járvány még messze nem érte el tetőpontját.