Kétezer orvos és ápoló mondott fel az idén

2011.05.30. 07:29 Módosítva: 2011.05.30. 12:59

Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt, írja a Népszabadság.

Évek óta annyi orvos megy külföldre, mint ahányan az orvosi egyetemeken végeznek. Az elmúlt évben több mint 1100 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt a hatóságoktól, közülük minden másodiknak még szakvizsgája sem volt.

Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója szerint már nincs olyan napja, hogy két-három dolgozója, leggyakrabban nővérek, ne adnák be a felmondásukat.

Ma már talán nincs orvosi szakterület, amely ne volna hiányszakma Magyarországon. Míg korábban Romániából viszonylag sok orvos érkezett a magyar egészségügybe, addig ma már nekik is inkább Franciaország az úti céljuk.

A magyar egészségügyi dolgozók többsége Nagy-Britanniában és Németországban vállal munkát.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) közlése szerint nem nő a Magyarországról elvándorló orvosok száma. Az idén május 25-ig 360, míg az elmúlt év azonos időszakában 357 orvosnak adtak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt – írta a hivatal.