Bajnainak már magára kell vigyáznia

2011.05.31. 08:40
Az egy éve leköszönt miniszterelnök utóbiztosítása vasárnap éjfélkor megszűnt. Bajnai már tavaly önként lemondott arról, hogy munkahelyét őrizze a Köztársasági Őrezred, de budai villáját eddig védték. A volt miniszterelnök a biztonságtechnikai eszközöket megszerethette, mert egy részüket megvette, hogy tovább használhassa.

Vasárnap éjféltől már nem vigyáz Bajnai Gordon volt miniszterelnökre a Köztársasági Őrezred. Az Orbán-kormány megalakulásának, Bajnai leköszönésének első évfordulóján megszűnt az utóbiztosítás, amelyre egy kormányrendelet alapján minden volt miniszterelnök jogosult a tisztsége megszűnését követő egy évig.

Hétfő délutánra - miután hatályát vesztette - lekerült a rendőrség honlapjáról annak az intézkedésnek a szövege is, amelyben Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka egy éve elrendelte a XII. kerületi a Bajnai-villa környékének lezárását.

Bajnai elődje, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök még a jogszabály által előírtnál hosszabb ideig élvezhette a védettséget. Az ő utóbiztosítása 2010. április 14-én járt volna le, de akkor a rendészetért felelős miniszter elrendelte Gyurcsány ideiglenes védelmét. Az intézkedést Gyurcsány továbbra is aktív közéleti tevékenységével és az emiatt fennálló veszélyeztetettséggel indokolták. Gyurcsány ideiglenes védelme végül 2010. június 1-jén szűnt meg, tudtuk meg a Köztársasági Őrezred szóvivőjétől, Gálik Viktóriától. Bajnai állítása szerint nem akar visszatérni a politikába, esetében nem is volt meghosszabbításra vonatkozó miniszteri kérés.

Az utóbiztosítás ideje alatt Gyurcsány és Bajnai lakóhelyét egyaránt őrszemélyzettel és technikai eszközökkel is védte a Köztársasági Őrezred, közölte a szóvivő. A vonatkozó kormányrendelet a munkahely védelmét is előírja. Ez Gyurcsány esetében ma is adott, hiszen a munkahelye a Parlament, amely eleve védett objektum. Ugyanez volt a helyzet Bajnai esetében is mindaddig, amíg hivatala a Parlamentben volt, vagyis 2010. december 21-ig, válaszolta megkeresésünkre Gálik Viktória. „Ezt követően a jogszabály adta lehetőségekkel élve munkahelyének védelméről Bajnai úr lemondott” – tette hozzá.

Az utóbiztosításról szóló kormányrendelet kimondja azt is, hogy a jogosultat hivatalos és magáncélra egyaránt hivatásos állományú gépjárművezető által vezetett, felső középkategóriájú gépjármű használata illeti meg, ennek költségei a Köztársasági Őrezredet terhelik. A szóvivő szerint Bajnai és Gyurcsány esetében is rendelkezésre állt az utóbiztosítás ideje alatt biztonsági gépjárművezető és gépjármű, magán- és hivatalos célra is.

Amikor lejár az utóbiztosításra való jogosultság, a védett személy lakásába felszerelt biztonságtechnikai eszközöket a jogszabály szerint le kell szerelni. Ugyanakkor ha az illető igényt tart rájuk, és vállalja a fenntartással és az üzemeltetéssel járó költségeket, térítés ellenében át lehet adni neki a berendezéseket.

Gyurcsányra ezek a szabályok nem vonatkoztak, mert ő saját költségén vásárolta a biztonságtechnikai eszközöket, amelyeket kinevezésekor felszereltek nála. Azok - értelemszerűen, mivel a saját tulajdonát képezték - maradtak a biztosítás megszűnése után is, írta Gálik Viktória. Bajnai viszont élt a lehetőséggel, és megvásárolta a nála beszerelt technikai eszközök egy részét. A többit leszerelték, és máshol használták fel.