Csak Székelyföld irodáját támogatja Budapest

2011.06.01. 20:06
Semjén Zsolt szerint a romániai régió brüsszeli irodáját természetes, hogy támogatja a magyar kormány, hiszen Székelyföldön többségében magyarok élnek. Csakhogy a hét magyarországi régió közül csak egynek van brüsszeli képviselete, és a kormány azt sem támogatja.

Szerdán Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes jelenlétében avatták fel Székelyföld brüsszeli képviseletét. A képviselet irodája a magyar régiókat képviselni hivatott épületben kapott helyet. Semjén a megnyitón többek között így fogalmazott:  "Mivel pedig Székelyföld lakosságának többsége magyar, természetes, hogy a kormány támogatja a képviselet működését."

Csak Székelyföld esetében természetes

A helyzet azért furcsa, mert a hét magyarországi régió közül egy sem kap támogatást a magyar kormánytól, hogy irodát üzemeltessen Brüsszelben. Olyannyira nem, hogy a magyarországi régióképviseleteknek elvben otthont adó irodáhazban jelenleg csak egyetlen magyarországi régiónak van képviselete, az észak-alföldinek. Azonban információink szerint ezt sem a magyar kormány, hanem a régió innovációs ügynöksége és az érintett megyék tartják el.

Korábban négy magyarországi régiónak is volt irodája Brüsszelben, kezdetben költöttek rájuk kormányzati pénzt is, de ez mára megváltozott. Az irodák sorra bezártak, az utolsó előtti (dél-dunántúli) éppen idén év elején fejezte be tevékenységét. (Lehetséges viszont, hogy a dél-alföldi még az idén újra kinyit.)

Balogh Zoltán, az észak-alföldi képviselet vezetője a közelmúltban egy magyar látogatócsoportnak azt mondta, hogy nagyon hasznos lehet egy ilyen iroda. Balogh szerint a jó képviselet részben befolyásolni tudja a brüsszeli pályázati kiírásokat, illetven fel tudja készíteni az otthoniakat, hogy mikor és mire érdemes pénzt kérni az Európai Bizottságtól.

Elsősorban az EU kutatásra és fejlesztésre szánt pénzeiért tud jól lobbizni egy ilyen iroda, hiszen a leszakadtak kohéziós támogatása nem közveltenül Brüsszelből, hanem anyaországi szűrökön (Magyarországon ez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) keresztül érkezik. Így például nagy egyetemekkel vagy modern iparral bíró régióknak éri meg elsősorban ilyen irodát nyitni.

Székelyföld nem EU-régió

A székelyföldi irodának van még egy furcsasága: Romániában közigazgatási szempontból Székelyföld nem önálló régió. A Székelyföld csak része alkotó egy hat megyéből állól EU-régiónak. (Az EU-s felzárkóztatási pénzek egy részét régiónkként osztják szét.) Ugyanakkor az is jellemző, hogy Brüsszelben nem csupán az EU régióinak vannak lobbizó képviseletei, hanem egyes városoknak, egyetemeknek illetve cégeknek is. Ilyen értelemben Székelyföld sem lóg ki a sorból.

A székelyföldi iroda megnyitása felháborította a román kormányt, az eset miatt bekérették Magyarország nagykövetét a román külügybe.