Dupla pénzt kapott Ferencváros polgármestere

2011.06.01. 09:26 Módosítva: 2011.06.01. 09:31

Hónapokon át törvénytelenül kapott dupla költségtérítést Bácskai János, fideszes országgyűlési képviselő, Ferencváros polgármestere - derítette ki a Blikk. Bácskai egyszerre kapott az önkormányzattól és az Országgyűléstől teljes összegű juttatást, amit a jogszabályok tiltanak. Azt mondja: nem volt szándékos, és már visszafizette a pénzt.

A lapnak azt nyilatkozta, hogy amikor a parlamentbe került tavaly májusban, már alpolgármester volt, és kapott költségtérítést a IX. kerületi önkormányzattól. Ezt jelezte az Országgyűlésnek, és tőlük emiatt csökkentett összegű járandóságot kapott. Amikor októberben alpolgármesterből polgármester lett, és költségtérítése is megemelkedett, akkor azt nem jelezte az OGY hivatalának, pedig az ilyen járandóságokról szóló űrlapon külön jelzik, hogy ha bármilyen változás történik, akkor azt a politikusnak nyolc napon belül jeleznie kell.

Bácskai azt állítja, elnézte a nyolc napos határidőt, és csak január végén jelezte az Országgyűlésnek, hogy az önkormányzati költségtérítése emelkedett. A Blikk által ellenőrzött dokumentumok szerint a politikus január 28-án már korrektül jelezte, hogy október óta kap nagyobb összeget a ferencvárosi önkormányzattól, és így a neki törvénytelen módon átutalt pénzt az OGY márciusi költségtérítéséből le is vonta.

A ferencvárosi polgármester a Blikk által kirobbantott feketepénzbotrány nyolcadik érintettje. A fideszes Zsiga Marcell, Papcsák Ferenc, Szabó Zsolt, Csőbör Katalin, Rónaszékiné Keresztes Mónika és KDNP-s Hoffman Pál is törvénytelen módon kapott dupla költségtérítést. Kalmár Ferenc KDNP-s képviselő két állami cég felügyelőbizottságából kapott tiszteletdíjat, amit szintén törvény tilt. A jogtalanul kapott pénzeket mindannyian visszafizették, a fideszesek még 150–250 ezer forintos büntetést is kaptak pártjuk etikai bizottságától, a kereszténydemokratákat viszont nem büntették meg.