Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Kirúgták kastélyából Czoma Lászlót

2011.06.01. 11:37 Módosítva: 2011.06.01. 11:38

Eltávolította a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. éléről Czoma Lászlót a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., írja a Zala Média Online. A kastélymúzeumot gyakorlatilag megteremtő, azt 27 éve vezető Czoma Lászlót indoklás nélkül, azonnali hatállyal menesztették. Czomát megdöbbentette a gyors, puccsszerű lépés, mivel szerződését 2009-ben hosszabbították meg újabb öt évre. Czoma szerint így a turisztikai szezon kezdetén különösen érthetetlen az MNV lépése.

Czoma László, tavaly még Forster Gyula-díjat vehetett át Hiller Istvántól (Fotó: Soós Lajos)
Czoma László, tavaly még Forster Gyula-díjat vehetett át Hiller Istvántól (Fotó: Soós Lajos)

"Voltak rá már kezdeményezések, de aztán úgy tűnt lenyugodnak a kedélyek" - nyilatkozott a zalai lapnak az igazgató a hetek óta hallható találgatásokról.

Czoma László magyarázatot vár felmentésére, mivel saját meglátása szerint kifogástalanul vezette a kastélymúzeumot. "27 év telt el, és a keszthelyi, Magyarország egyik legépebb kastélya, minden négyzetmétere funkcionál. Másodikak voltunk a látogatottságot illetően a hazai közgyűjtemények között".

Czoma szerint Pálinkás Róbert, Keszthely város fideszes alpolgármestere pályázik az egykori MSZMP-s, majd független parlamenti képviselő, a rendszerváltás idején lezajlott privatizációban részes kastélyigazgató helyére.

Pálinkás Róbert a Klub Rádiónak megerősítette a hírt, de estig nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Pálinkás Róbert, a Fidesz keszthelyi szervezetének volt elnöke, jelenlegi alelnöke, az MTI értesülése szerint csütörtökön veszi át a múzeum vezetését. A fideszes politikus a Pannon Agrártudományi Egyetemen szerzett okleveles agrármérnök minősítést,  2002 óta tagja a keszthelyi képviselő-testületnek és a Zala Megyei Közgyűlésnek. 

A menesztés hátterében az állhat, hogy a fideszes vezetésű Keszthely önkormányzata régóta szeretné átvenni a jelentős forgalmat bonyolító kastély irányítását, ám ennek az igazgató évek óta ellenállt, írta még kedden a Népszabadság Online.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum 2008-ban átadott kiállítóhelye: a Vadászati Múzeum épülete (Fotó: H. Szabó Sándor)
A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum 2008-ban átadott kiállítóhelye: a Vadászati Múzeum épülete (Fotó: H. Szabó Sándor)

A Zalai Hírlap cikke szerint Manninger Jenő országgyűlési képviselő kezdeményezte Czoma László leváltását, helyére Pálinkás Róbertet, Keszthely alpolgármesterét javasolva. A Zalai Hírlap felidézi, hogy Czoma "a kastélymúzeumnak szentelte az életét", igazgatósága alatt többször is bővült a múzeum, újabb és újabb tárlatot nyitottak benne, kezdeményezték felvételét a világörökségi listára is. Czoma 2004-ben az Év zalai Embere lett, 2010-ben Forster Gyula-emlékérmet vehetett át 25 éves múzeumigazgatói munkásságáért.

Pálinkás Róbert szerda este közleményben reagált. Megerősítette, hogy csütörtökön veszi át a múzeum irányítását. Azért van szükség rá, mert a kastélymúzeum csődközeli állapotba került, írta. "A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetősége az intézmény jelentős gazdálkodási problémáival, valamint az utóbbi évek pályázati kudarcaival szembesülve határozott a helyzet azonnali megoldása, a régi igazgató leváltása mellett. Annak érdekében, hogy a kastély ne kerüljön hamarosan fizetésképtelen állapotba, újfajta vezetői szemlélettel rendelkező igazgató kinevezését tartották szükségesnek."

Pálinkás szerint Keszthely eddigi alpolgármestereként megfelelő tapasztalata és helyismerete van a kastély vezetéséhez.

Pálinkás arra is kitér, hogy az MNV szerinte nagyvonalú ajánlatot tett Czomának: tiszteletbeli igazgató maradhatott volna, és a kastélyban lévő szolgálati lakását is megtarthatta volna. Új tisztségéért fizetést is kapott volna, ám mindebből a leváltott igazgató nem kért.