Gyurcsány: Ne tüntessenek Orbán házánál

2011.06.04. 10:03

Saját rossz emlékeire hivatkozva arra kérte a rendvédelmi dolgozókat blogjában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, hogy ne tüntessenek Orbán Viktor otthonánál. "Amit követelnek, abban azt hiszem igazuk van, de nekik nem Orbán Viktor magánemberrel van bajuk, ők Orbán Viktor miniszterelnökre akarnak nyomást gyakorolni. Ez esetben viszont nincs sok keresnivalójuk a miniszterelnök magánéletében" – fogalmazott Gyurcsány.

"Ültünk a nappaliban, és hallgattuk ahogy az ablakunk alatt összegyűlt pár száz fős feldühödött tömeg felajzva üvölti: hazaáruló, hazaáruló! Néztem gyerekeimet, vajon mennyit értenek abból, ami velünk történik. Addigra már a sokadik tüntetésen voltunk túl. Tudtam, hogy volt ennél szörnyűbb élményük is. 2006 őszén golyóálló mellényeket hoztak a gyerekeknek is, hátha szükség lesz rá. Az volt a mélypont. Börtönbe, börtönbe – váltottak új rigmusra odakint!" – idézte fel Gyurcsány saját élményeit. A blogjában visszaemlékezett arra is, hogy a Kossuth téri Satu bácsi hetekre letáborozott a kapujuk előtt, és jöttek a szélsőséges csoportok, "hol tízen, máskor pár százan". "Jöttek hétköznap, jöttek hétvégén, tüntettek délután, tüntettek éjszakába nyúlóan az ablakunk alatt" – írta Gyurcsány.

A volt miniszterelnöknek azért jutott eszébe erről írni, mert hallotta, hogy "lezárták Orbán Viktor házának környékét, mert a rendvédelmiek a miniszterelnök magánlakása elé akarnak menni tüntetni". A rendőrség honlapján tegnap jelent meg Hajdu János rendőr dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója intézkedése, amely arról rendelkezik, hogy június 3. 13.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2011. július 2. 22.00 óráig lezárják a XII. kerületi Cinege utca kijelölt részét, vagyis Orbán Viktor otthonának környékét. Péntek este a TEK közölte, hogy nem zárták le a környéket. A TEK pénteken csak egy úgynevezett személy- és létesítménybiztosítási intézkedést hozott, amely egy előzetes, megelőző intézkedés, magyarázták.

A megelőző intézkedés előzménye, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TRMSZ) hétfőn a Kossuth téren demonstrált a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek visszaállításáért. A tüntetők a helyszínen közfelkiáltással megszavazták, hogy egy későbbi időpontban demonstráljanak Orbán Viktor lakhelyénél, és be is jelentették, hogy megszervezik a tüntetést. A TEK intézkedésének indoklásában szerepel az is: "Az elrendelt területzárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll". Ez alapján valószínűsíthető, hogy az intézkedés megakadályozhatja, hogy közvetlenül a miniszterelnök házánál lehessen tüntetni.

Gyurcsány a blogjában azt is fejtegette, hogy a tüntetőknek nincs elszámolnivalójuk Orbán Viktor gyerekeivel, feleségével sem, márpedig az a ház az ő otthonuk is, és nekik nincs semmi közük a miniszterelnök és a szakszervezetek vitájához. "Meg kellene maradni embernek. Békén kellene hagyni Orbán magánéletét, családját. Ők nem ellenfelek. Egyébként sem könnyű a miniszterelnök családjának, semmi okot nem látok arra, hogy ők is szenvedő alanyai legyenek az egyre borzasztóbb politikai csatározásnak. Némi emberség jót tenne" – írta.