Nyugdíj helyett juttatást adnának a rendvédelmiseknek

MTI/Index
2011.06.04. 11:02
Nem nyugdíjat, hanem keresetpótló juttatást kapnak azok a rendvédelmi dolgozók, akik 57 évesen élnek a korkedvezményes nyugállományba vonulás lehetőségével, és nem keresnek maguknak másik munkát. A juttatást - melyből 16 százalékos adót kell fizetni - 65 éves korukig, vagyis a normál nyugdíjkorhatár eléréséig kapják.

Nem nyugdíjat, hanem valamilyen más, az adózás hatálya alá eső, nem nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni - mondta Szijjártó Péter szombaton reggel.

A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta: Magyarországon nem lehet megadóztatni a nyugdíjakat, és nem is fogják.

Pintér javaslata volt a kiindulópont

A rendvédelmi szakszervezetek hetek óta tartó tüntetése után kedden Pintér Sándor belügyminiszter kompromisszumos javaslattal állt elő. A dokumentum szerint az általános nyugdíjkorhatár a rendvédelmi dolgozóknál is 65 év lenne, de a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése nem vonatkozna azokra, akik idén töltik be 57. évüket.

Ekkor még arról volt szó, hogy mivel a nyugállományban maradó egykori rendőröket, katonákat, tűzoltókat a jövőben csak 65 éves koruk fölött illetné meg a teljes nyugdíj, addig az általános szabályok szerint a nyugdíjukból fizetnének 16 százalék adót, a levonással terhelt nyugdíj összege pedig nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél.

Szíjjártó viszont ma kifejtette, a nyugdíjrendszer átalakításának koncepciójáról már régóta tárgyalt a kormány, ám az ügy összetettsége miatt még legalább kétszer a kabinet elé kerül a téma, mielőtt bármilyen döntés születik, és hátravan még a nyugdíjakkal kapcsolatban több kérdést is tartalmazó szociális konzultáció lezárulta és az eredmények kiértékelése is. Így véleménye szerint a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, nyáron elkészülő törvénytervezetet csak a Ház őszi ülésszakán vitathatják meg a képviselők.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete eközben feltette honlapjára a pénteki egyeztetések anyagát, mely szerint az öregségi korhatár, vagyis a 65. év betöltése előtt folyósított szolgálati járandóság keresetpótló juttatásnak minősül.

Ezért az, aki nyugdíjba vonulásakor úgy dönt, hogy nem kíván dolgozni, a 65. év betöltéséig a szolgálati nyugdíja helyébe lépő szolgálati járandóság 16 százalékát köteles lesz személyi jövedelemadóként befizetni, igénybe vehetik viszont az adójogszabályokban biztosított gyermekkedvezményeket, ha azt más címen addig nem vették igénybe.